Αυτόνομη οδήγηση: Είναι πολλά τα λεφτά!


ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ… ΓΛΥΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/10/2018

Η οδήγηση αυτόνομων οχημάτων θα καταστήσει τις οδικές μετακινήσεις πιο οικονομικές, πιο ασφαλείς και πιο αξιόπιστες. Τα μελλοντικά οφέλη για τη γερμανική οικονομία εκτιμώνται πως θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το 2030 και έπειτα. Πιο μακροπρόθεσμα, η προχωρημένη αυτοματοποίηση των οχημάτων κάνει το παραπάνω ποσό μικρό μπροστά στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, που εκτιμώνται με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης.

Πάντως, για τα μεγαλύτερα οφέλη θα μπορούσε να φροντίσει η είσοδος στην αγορά αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων. Για κάποιες χώρες το όφελος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 10% σχετικά με τον αριθμό των ατυχημάτων και των θυμάτων από τροχαία. Αυτό το όφελος εκτιμάται ότι θα φτάνει σε χρήμα ακόμα και τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη για το 2030 οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ύψος του θα ανέρχεται στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν μακροπρόθεσμα από την εξοικονόμηση χρόνου. Ο υπολογιστής του αυτοκινήτου δεν το κάνει απλώς να κινείται μόνο πιο ασφαλώς, αλλά και πιο αποδοτικά, κέρδος που οφείλεται από τη δυνατότητα αποφυγής μποτιλιαρισμάτων στους αυτοκινητοδρόμους σε ποσοστό 20% και στους υπόλοιπους δρόμους σε ποσοστό 15%. Έτσι, το όφελος σε έξοδα για καύσιμα μπορεί να συμπιεστεί ετησίως στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, όφελος θα προκύψει και από τον περιορισμό της ανάγκης για οδηγούς, έστω κι αν αυτό σημάνει ότι ο αριθμός των σχετικών θέσεων εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά 10 με 60%. Έτσι, το όφελος στον τομέα των λειτουργικών εξόδων, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτοκινήτου δε βλέπουν απλώς και μόνο τα οφέλη της οδήγησης αυτόνομων μοντέλων. Ο βαθμός ελκυστικότητάς τους είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των εξόδων για καύσιμα και χρόνο. Βέβαια, η επιπλέον κίνηση των αυτοκινήτων θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 27%...