Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στην Ευρώπη (video)


Ξεχάστε τις μικρές πλατείες των πόλεων, με τα λουλούδια, τα παγκάκια ή τα συντριβάνια και απολαύστε… το θαύμα της φύσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 22/5/2023

Όταν ακούμε τη φράση «κυκλικός κόμβος», ακόμα και από τη φωνή του GPS του κινητού μας ή του αυτοκινήτου μας, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια μικρή κυκλική πλατεία εντός πόλης, στην οποία καλούμαστε να πάρουμε μια συγκεκριμένη έξοδο ώστε να συνεχίσουμε προς τον προορισμό μας.

Σε επαρχιακές εθνικές οδούς ή σε περιφερειακές οδούς μεγάλων πόλεων, η ύπαρξη κυκλικών κόμβων είναι αρκετά συχνή, προκειμένου να ρυθμίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων που καταλήγουν σε αυτούς από διάφορες κατευθύνσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κυκλικός κόμβος είναι μεγαλύτερος, με αρκετές εξόδους και ενίοτε «φιλοξενεί» χώρο πρασίνου, ακόμα και κάποιες όμορφες διαμορφώσεις.

Ωστόσο, ο πιο εντυπωσιακός και μεγαλύτερος στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Badajoz της Extremadura. Αν και τυπικά δεν επισημαίνεται ως κυκλικός κόμβος, έχει διάμετρο 1,3 km και αντιστοιχεί σε ένα τμήμα του συμβατικού αυτοκινητόδρομου EX-322.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αλλά και η σπανιότητά του; Αφενός ότι περιβάλλεται σχεδόν πλήρως από νερό, αλλά - κυρίως – ότι στο κέντρο του υπάρχει ένα βουνό με υψόμετρο 400 m! Πρόκειται για το Cerro Masatrigo, γνωστό και ως «Μαγικό Βουνό», που ανήκει στην κομητεία της La Serena και ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος χερσονήσου.

Ο συγκεκριμένος κυκλικός κόμβος έχει δύο εισόδους στα δύο άκρα, με κατεύθυνση προς Puebla Alcocer και Cabeza del Buey. Διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορίας και, λόγω της στενότητάς του, είναι μονόδρομος.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θέα, υπάρχουν δύο διαδρομές στο βουνό, για πεζοπορία ή για ορεινή ποδηλασία.

Δείτε τον εντυπωσιακό κυκλικό κόμβο στο video που δημοσίευσε ο λογαριασμός Maxi Films του YouTube: