Βασιλιάς Κάρολος: Η αγαπημένη του Aston Martin DB6 Volante που... καίει κρασί (photos)


Όλα είναι έτοιμα για τη βασιλική στέψη του Καρόλου Γ’ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και εμείς θυμόμαστε την εντυπωσιακή Aston Martin που του έκανε δώρο η Ελισάβετ στα 21α γενέθλιά του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN
  • 5/5/2023

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει αρκετός κόσμος σε όλο τον πλανήτη την τελετή της βασιλικής στέψης του Καρόλου Γ’ και της συζύγου του Καμίλα, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ του Λονδίνου. Με αυτή την αφορμή γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα του βασιλιά, την μπλε Aston Martin DB6 Volante την οποία έλαβε ως δώρο από τη μητέρα του για τα 21α γενέθλια του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που υπάρχει στη συλλογή της βασιλικής οικογένειας. Αυτός ήταν ο λόγος που το 2011, στο γάμο του Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, ο Κάρολος δάνεισε το αυτοκίνητο στο ζευγάρι για να τους μεταφέρει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά την τελετή.

Ο Βασιλιάς στάζει... μέλι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και έχει δηλώσει πως του προσφέρει ευχαρίστηση και μία μοναδική απόλαυση κάθε φορά που κάθεται στη θέση του οδηγού.

Το 2008 το αυτοκίνητο μπήκε στο συνεργείο της Aston Martin και δέχθηκε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να καταναλώνει καύσιμο βιοαιθανόλης, αντί για αμόλυβδη, ώστε να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και να συνάδει με τις οικολογικές ανησυχίες του κατόχου του.

Η παλιά μου Aston Martin, που την έχω εδώ και 51 χρόνια, χρησιμοποιεί πλέον καύσιμο που παράγεται από το πλεονάζον αγγλικό κρασί και από τον ορό γάλακτος που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία παραγωγής τυριών” είχε δηλώσει ο Βασιλιάς Κάρολος σε παλαιότερη συνέντευξη στο BBC.

Η Aston Martin DB6 Volante, στην αρχική της μορφή, εφοδιάζεται με έναν 6κύλινδρο κινητήρα των 4,0 lt που αποδίδει 282 PS στις 5.500 rpm και 400 Nm ροπής. Το 0-100 km/h έρχεται σε 8,4 sec. ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 240 km/h.

Με το που την παρέλαβε ο Κάρολος ζήτησε τη βοήθεια του πρώην πρωταθλητή της Formula 1 Graham Hill, για να του κάνει μερικά μαθήματα στην πίστα του Thruxton ώστε να μπορεί να απολαμβάνει με ασφάλεια το αυτοκίνητο.

Ο Βασιλιάς είναι μέλος του Aston Martin Owners Club από το 1973 ενώ λίγα χρόνια αργότερα ήρθαν στην κατοχή του ακόμα δύο μοντέλα της βρετανικής φίρμας. Το πρώτο ήταν μια Vantage Volante με τον V8 κινητήρα των 5,3 lt, που του την έκανε δώρο ο Εμίρης του Μπαχρέιν.

Το αυτοκίνητο δέχθηκε αρκετές παραμετροποιήσεις και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζει είναι το ενσωματωμένο δοχείο μέσα στο οποίο τοποθετεί κύβους ζάχαρης για να δίνει κέρασμα στα άλογά του. Η τρίτη Aston Martin που πέρασε από τα χέρια του ήταν μια πράσινη Virage Volante η οποία όμως βγήκε στο σφυρί το 2019 και πωλήθηκε έναντι 309.000 δολαρίων.