Βαυαρικός εμφύλιος: Η κόντρα μεταξύ BMW M3 E36, M3 E46 και M2 Competition (Video)


Τι πρόκειται να συμβεί όταν βρεθούν μαζί μία BMW M3 E36, μία M3 E46 και μία M2 Competition; Πόσο έχουν αλλάξει οι επιδόσεις τα τελευταία περίπου 30 χρόνια στα δημιουργήματα του τμήματος «Motorsport» της βαυαρικής εταιρείας;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: CARWOW.
  • 9/10/2020

Μία ακόμη κόντρα μεταξύ ενός σύγχρονου και παρελθόντων μοντέλων, αυτή τη φορά μεταξύ των οχημάτων της BMW Motorsport. Η M3 E36 στέκεται στην γραμμή εκκίνησης πλάι στους «επιγόνους» της, την M3 Ε46 και τη σύγχρονη M2 Competition, σε έναν αγώνα για το ποιο από τα τρία θα καλύψει πρώτο την απόσταση των τετρακοσίων μέτρων.

Συνήθως το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο αυτό που αξίζει είναι να δει κάποιος πόσο έχει βελτιωθεί η τεχνολογία των αυτοκινήτων στο πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η αντίστροφη θεώρηση του γεγονότος. Δηλαδή, μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο καινοτόμο για την εποχή του και ικανό ήταν ένα όχημα του παρελθόντος, συγκριτικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα τρία αυτοκίνητα διέθεταν χειροκίνητο κιβώτιο, οπότε ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει ουσιαστικότερο ρόλο στη διαδικασία εκκίνησης και επιτάχυνσης από στάση, με την αλλαγή σχέσεων από τον ίδιο και όχι μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Επίσης, εκτός της μέγιστης ιπποδύναμης –που αναπόφευκτα είναι μεγαλύτερη στα μεταγενέστερα μοντέλα– σημαντικό ρόλο έχει και το βάρος του οχήματος. Έτσι, η BMW M3 E36 ζυγίζει περίπου 1.400 kg, η M3 Ε46 περίπου 1.570 kg και η M2 Competition περίπου 1.550 kg.

Σε ό,τι αφορά την ιπποδύναμη, ο κινητήρας της συγκεκριμένης M3 E36 έχει δεχθεί κάποιες βελτιώσεις και αποδίδει 300 PS (από τους 290 PS που απέδιδε στην εργοστασιακή εκδοχή του ο χωρητικότητας 3,2 λίτρων εξακύλινδρος σε σειρά). Αυτός της M3 E46 (επίσης χωρητικότητας 3,2 λίτρων) αποδίδει 343 PS, ενώ ο τρίλιτρος της M2 Competition έχει μέγιστη ισχύ 410 PS. Συνδυάζοντας τους παραπάνω παράγοντες έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο.