BMW 730 και 740 με κινητήρες diesel!


Παρουσιάζοντας τη νέα Σειρά 7, η BMW έθεσε πρωτοποριακές προδιαγραφές που διαμορφώνουν τις τάσεις σε ότι αφορά τις δυναμικές επιδόσεις, την ασφάλεια, την άνεση και την ευκολία στον έλεγχο. Και τώρα, λίγους μόλις μήνες αργότερα, η BMW θέτει ξανά ψηλά το μέτρο σύγκρισης και στην κορυφαία κατηγορία των κινητήρων diesel
  • 15/7/2002
&00 Παρουσιάζοντας τη νέα Σειρά 7, η BMW έθεσε πρωτοποριακές προδιαγραφές που διαμορφώνουν τις τάσεις σε ότι αφορά τις δυναμικές επιδόσεις, την ασφάλεια, την άνεση και την ευκολία στον έλεγχο. Και τώρα, λίγους μόλις μήνες αργότερα, η BMW θέτει ξανά ψηλά το μέτρο σύγκρισης και στην κορυφαία κατηγορία των κινητήρων diesel, με την παρουσίαση δύο νέων εκδόσεων της Σειράς 7: Τον Οκτώβριο του 2002 θα εισέλθουν στην αγορά οι νέες BMW 730d και 740d. Αυτά τα εκλεπτισμένα και δυναμικών υψηλών επιδόσεων αυτοκίνητα diesel ανταποκρίνονται στην μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες εκείνους που έδωσαν στους δύο προκατόχους τους ένα μερίδιο - στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές diesel - μεταξύ 35 και 80 τοις εκατό.
Στη νέα Σειρά 7 οι κινητήρες diesel διαθέτουν δεύτερης γενιάς ψεκασμό καυσίμου common rail και έχοντας βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, τόσο ο εξακύλινδρος όσο και ο οκτακύλινδρος κινητήρας, προσφέρουν πολύ πιο υψηλές προδιαγραφές από τις αναμενόμενες. Ο σε σειρά εξακύλινδρος κινητήρας για την BMW 730d αποδίδει πλέον 160 kW (218 HP) στις 4.000 rpm, με μια μέγιστη ροπή 500 Nm μεταξύ 2.000 και 2.750 rpm. Ο V8 κινητήρας της BMW 740d, αποδίδει 190 kW ή 258 HP στις 4.000 rpm, ενώ η ροπή φτάνει τα 600 Nm ή 442 lb-ft μεταξύ 1.900 και 2.500 rpm. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη και μέγιστη απόδοση στην μετάδοση της ισχύος σε συνδυασμό με την εξαιρετική άνεση στις αλλαγές ταχυτήτων και τα δύο μοντέλα diesel προσφέρονται για πρώτη φορά παγκοσμίως με ένα εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο (standard) που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 735i και 745i, λαμβάνοντας εξαιρετικές διακρίσεις σε κάθε τομέα.
Η BMW 730d επιταχύνει από 0 - 100 km/h σε 8,0 δευτερόλεπτα και πετυχαίνει μια τελική ταχύτητα 235 km/h. Η 740d επιταχύνει από 0 - 100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα και έχει μια τελική ταχύτητα 250 km/h. Επιπλέον, τα νέα μοντέλα diesel της Σειράς 7 έχουν μια κατανάλωση μόλις 8,5 και 9,7 λίτρα αντίστοιχα. Συμπερασματικά, τα νέα μοντέλα diesel της Σειράς 7 κατατάσσονται κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας τους, επιβεβαιώνοντας και πάλι τις κυρίαρχες προδιαγραφές της BMW στην τεχνολογία diesel.

Δεύτερης γενιάς τεχνολογία common rail
Ο κύριος παράγοντας που εξασφαλίζει αυτήν την εξαίρετη ισχύ, απόδοση και οικονομία είναι το δεύτερης γενιάς σύστημα common rail με σημαντικά υψηλότερη πίεση ψεκασμού καυσίμου: Η μέγιστη πίεση του συστήματος έχει ανέβει από τα 1350 στα 1600 bar που - σε συνδυασμό με την νέα γεωμετρία του θαλάμου καύσης - εξασφαλίζει περισσότερη ισχύ και ροπή, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και καθαρότερες εκπομπές ρύπων. Και τα δύο μοντέλα diesel κατέχουν πιστοποίηση της κοινοτικής προδιαγραφής καυσαερίων EU 3.

Οι καινοτομίες της Σειράς 7 με κινητήρα diesel

Παρουσιάζοντας τις 730d και 740d, η BMW προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά της πρωτοποριακής Σειράς 7 - είτε στον βασικό είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό - στην κατηγορία diesel. Μερικά παραδείγματα είναι η πλήρως αλουμινένια ανάρτηση με το μοναδικό σύστημα ενεργούς ανάρτησης Dynamic Drive της BMW καθώς και ο Ηλεκτρονικός Έλεγχος Ανάρτησης (EDC) διαθέσιμος - για πρώτη φορά - με ρύθμιση σε άπειρες θέσεις και ανάρτηση αέρος με αυτόματη ρύθμιση στάθμης ύψους στον πίσω άξονα. Στο μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών του βασικού εξοπλισμού και τα δύο μοντέλα diesel προσφέρουν ουσιαστικά τον ίδιο βασικό εξοπλισμό με τα 8-κύλινδρα βενζινοκίνητα μοντέλα και διατίθενται αποκλειστικά με το βασικό μεταξόνιο της Σειράς 7.