BMW i Vision Dee: To νέο concept-χαμαιλέοντας που αλλάζει έως και 32 χρώματα (photos-video)


Μέσω του νέου BMW i Vision Dee οι Βαυαροί μάς δείχνουν πως ακριβώς οραματίζονται το μέλλον των οχημάτων τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BMW
  • 5/1/2023

Η BMW επιτέλους τράβηξε το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε τον Dee, ή αλλιώς Digital Emotional Experience, στο CES 2023, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Las Vegas από σήμερα, 5 Ιανουαρίου, έως και την Κυριακή, 8 του μηνός. Με το BMW i Vision Dee, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εισάγει μία νέα σχεδιαστική γλώσσα στη γκάμα της, η οποία θα συνοδεύει όλα τα EV που θα παρουσιάσει μέχρι το 2025.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και το φουτουριστικό λουκ είναι βασικά γνωρίσματα της νέας γλώσσας. Το i Vision Dee πρόκειται για ένα sedan το οποίο φέρει όλα τα κλασικά στοιχεία ενός μοντέλου της BMW, στην ανασχεδιασμένη τους μορφή: Η παραδοσιακή γρίλια, οι προβολείς και το γνωστό Hofmeister kink, βρίσκονται εκεί. 

Η BMW έχει εκμεταλλευτεί όλο το μήκος της πλατφόρμας, η οποία είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για EV, και αναμένεται να φιλοξενήσει το i3, το οποίο πρόκειται να αποκαλυφθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια

Στο πλάι δε υπάρχουν ούτε λαβές για τις θύρες, ούτε καθρέπτες, ενώ οι τροχοί μινιμαλιστικού σχεδιασμού σε κίτρινο χρώμα ταιριάζουν απόλυτα με τις υπόλοιπες κίτρινες λεπτομέρειες του αμαξώματος. Η BMW έχει ενσωματώσει την τεχνολογία BMW iX Flow Featuring E Ink, η οποία προσφέρει στο αμάξωμα του concept car τη δυνατότητα να αλλάζει μέχρι και 32 χρώματα.

Στο πίσω μέρος του i Vision Dee, θα δει κανείς ότι τα φανάρια έχουν τοποθετηθεί ασυνήθιστα ψηλά, με τον προφυλακτήρα να καταλαμβάνει το μεγαλύτεορο μέρος του χώρου. Σύμφωνα με τους Βαυαρούς, οι προβολείς και η γρίλια στο μπροστινό μέρος έχουν ενωθεί, προσφέροντας την αίσθηση του φυκονικού (φυσικό και εικονικό - phygital), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Ο Dee είναι ο ψηφιακός βοηθός του οδηγού, και μπορεί να εκφράζει συναισθήματα, να αλλάζει εκφράσεις και ακόμα και να συνομιλεί και να αλληλεπιδρά με τον οδηγό. Μία εικόνα του avatar του οδηγού εμφανίζεται στα παράθυρα του οχήματος, όσο αυτό βρίσκεται εν κινήσει.

Στην καμπίνα, τα κουμπιά και οι διακόπτες έχουν εξαλειφθεί. Στη θέση τους, έχει προστεθεί ένα σύστημα αισθητήρων αφής, το οποίο ονομάζεται BMW Mixed Reality Slider, μέσω του οποίου ελέγχεται το υπερμεγέθες Head-Up Display, που καταλαμβάνει όλη την έκταση του παρμπρίζ. Πέντε διαφορετικές λειτουργίες είναι διαθέσιμες μέσω του HUD, ενώ ο περιεχόμενο που προβάλλεται σε αυτό, ελέγχεται και από τα σημεία αφής του τιμονιού, τα οποία η BMW επίσης αποκαλεί φυκονικά (phygital).

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το εξελιγμένο αυτό Head-Up Display θα ενσωματωθεί σε ένα μοντέλο παραγωγής που θα λανσαριστεί το 2025, και θα αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό όχημα που θα βασίζεται στην πλατφόρμα Neue Klasse. Ένα sedan της Σειράς 3 και το iX3 βρίσκονται στα σκαριά, και θα φέρουν μπαταρίες νέας τεχνολογίας, με 20% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, 30% μεγαλύτερη αυτονομία και 30% ταχύτερη φόρτιση.