BMW M3 CS: Εντυπωσιακή, «αδυνατισμένη» και με περισσότερη δύναμη (photos-video)


H BMW πήρε την... πισταδόρικη M3 Competition και με μια σειρά παρεμβάσεων κατάφερε να απογειώσει τη δύναμη και την επιθετικότητά της. Κύριες και κύριοι ιδού η νέα BMW M3 CS!

  • 25/1/2023

Η «συνταγή» της BMW M για τα CS μοντέλα που παρουσιάζει είναι λίγο πολύ γνωστή. Το ίδιο είχε κάνει με την BMW M3 CS του 2017, το ίδιο κάνει και με τον διάδοχό της ο οποίος αποκαλύφθηκε επισήμως και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό μονάδων.  

Κάτω από το καπό της νέας BMW M3 CS βρίσκεται ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας με τα διπλά tubro, των 3,0 lt, που έχει δεχθεί τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να αποδίδει 550 PS και 650 Nm ροπής.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η CS έκδοση «ματσάρει» τους αριθμούς της M4 CSL και έχει 40 επιπλέον ίππους σε σχέση με τη «πισταδόρικη» M3 Competition. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αναβάθμισης προήλθε από την αύξηση της πίεσης. Συγκεκριμένα από τα 24,7 psi της Competition φτάσαμε στα 30,5 psi της CS.

Το σύνολο συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων M Steptronic των 8 σχέσεων που στέλνει τη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 3,4 sec και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 302 km/h.

Ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία της πρότασης βρίσκεται μέσα στο μενού του M Setup και επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύσει η δύναμη στην άσφαλτο. Έτσι από την επιλογή 4WD μπορεί να μεταπηδήσει στο 4WD Sport που δίνει περισσότερο... νεύρο στον πίσω άξονα ενώ υπάρχει και το 2WD που απευθύνεται σε όσους θέλουν να παίξουν με την ουρά του αυτοκινήτου.

Η BMW κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα εξάτμισης της νέας M3 CS και τον μοναδικό ήχο που παράγουν τα δύο ζεύγη των απολήξεων, τα οποία εφοδιάζονται με σιγαστήρα τιτανίου και με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα flaps. 

Πολύ μεγάλες περικοπές έγιναν στον τομέα του βάρους ώστε η M3 CS να μπορεί να βγάζει αβίαστα τη δύναμή της στον δρόμο. Συνολικά οι Γερμανοί κατάφεραν να ξεφορτωθούν σχεδόν 34 kg. Αυτό επετεύχθη χρησιμοποιώντας σε πολλά μέρη του αυτοκινήτου ενισχυμένο ανθρακόνημα CFRP όπως στην οροφή, στο καπό, στα μπροστινά φτερά, στους αεραγωγούς, στον διαχύτη κ.α.

Την ίδια λογική ακολούθησαν και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και ειδικά στην κεντρική κονσόλα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν «ξηλώθηκε» η δεύτερη σειρά καθισμάτων και έτσι παρέμειναν λειτουργικές οι πίσω πόρτες, σε αντίθεση με αυτό που έχουμε δει κατά καιρούς σε άλλα μοντέλα.

Μπροστά οι τροχοί έχουν διαγώνιο 19 ιντσών και πίσω 20, τα ελαστικά που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής είναι τα Michelin Pilot Sport Cup 2 ενώ οι ζάντες έχουν έναν αποκλειστικό σχεδιασμό που είναι διαθέσιμος είτε σε ματ-μαύρο είτε σε χρυσό-μπρονζέ.

Εσωτερικά έχουμε τη γνωστή «Μ» εικόνα που συναντάμε συχνά τα μοντέλα της BMW. Στην πρώτη οπτική επαφή το μάτι πέφτει στα εντυπωσιακά M Carbon bucket καθίσματα τα οποία είναι θερμαινόμενα από τον βασικό εξοπλισμό! Η επένδυσή τους έχει γίνει με δέρμα Merino ενώ εντυπωσιακός είναι και ο χρωματικός συνδυασμός κόκκινο-μαύρο που σε βάζει αμέσως στο... κλίμα.

Η παραγωγή της BMW M3 CS θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και παρόλο που γνωρίζουμε ότι θα είναι περιορισμένη, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των μονάδων. Η λογική λέει ότι οι Βαυαροί θα κινηθούν κοντά στις 1.000 όπως συνέβη και στην περίπτωση της M4 CSL, εκτός αν θέλουν να την κάνουν ακόμα πιο συλλεκτική.