BMW M3/M4: Τα πάντα γύρω από τα ελαστικά που χρησιμοποιούν! (βίντεο)


Σε ένα αυτοκίνητο επιδόσεων, η σωστή επιλογή ελαστικού, με βάση τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ένας ειδικός της BMW μας μιλάει για αυτό το θέμα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/1/2021

Υπάρχει μία γενική αρχή που λέει ότι είναι αδιάφορο το πόσο δυνατό είναι ένα αυτοκίνητο, αν δεν μπορεί να περάσει την ισχύ του στο δρόμο. Τα ελαστικά είναι το μόνο πράγμα που συνδέει το όχημα με την άσφαλτο και για αυτό η σωστή επιλογή τους παίζει καταλυτικό ρόλο στη συμπεριφορά και στις δυνατότητες του κάθε μοντέλου. Ειδικά σπορ αυτοκινήτων, όπως οι BMW M3 και M4.

Όπως μας εξηγεί και ο Frank, οικοδεσπότης μας σε αυτό το βίντεο και ειδικός στην εξέλιξη ελαστικών, το ματσάρισμα ενός σπορ αυτοκινήτου με τα κατάλληλα ελαστικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι άνθρωποι της BMW (και άλλων εταιριών) δεν παραγγέλνουν απλά σετ ελαστικών από διάφορους κατασκευαστές για να δουν ποια ταιριάζουν καλύτερα στο νέο τους αυτοκίνητο. Αντιθέτως, σε συνεργασία με τις εταιρίες ελαστικών εξελίσσουν νέα λάστιχα -ταυτόχρονα με την εξέλιξη του μοντέλου- που να ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους με αυτά του αυτοκινήτου. Το βάρος, οι επιδόσεις, το στήσιμο της ανάρτησης, όλα παίζουν το ρόλο τους.

Ενδεικτικά, οι νέες Μ3/Μ4 φέρουν αισθητά πιο φαρδιά εμπρός ελαστικά, σε σχέση με τα απερχόμενα μοντέλα. Αυτό καθώς το ζητούμενο ήταν να μπορούν να δέχονται μεγαλύτερες πλευρικές δυνάμεις και να φρενάρουν σε μικρότερες αποστάσεις. Αναλόγως, οι πίσω τροχοί φέρονται σε ζάντες μεγαλύτερες κατά μία ίντσα και έχουν χαμηλότερο πλευρικό προφίλ. Αυτό για να εξασφαλίζουν πιο σκληρά πλαϊνά και κατά συνέπεια περισσότερη πρόσφυση και καλύτερη σταθερότητα στις στροφές.  

Το βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτει αρκετά ακόμα «μυστικά» τα οποία έχουν αρκετό ενδιαφέρον για να κατανοήσει κανείς το ρόλο που παίζουν τα ελαστικά στην οδική συμπεριφορά και στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών ενός σύγχρονου οχήματος.