BMW, Mercedes και Volkswagen «ενώθηκαν» απέναντι στον κοινό... εχθρό


Δέκα εταίροι της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 2/2/2023

Η ισχύς εν τη ενώσει, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες (και όχι μόνο αυτές), αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με απόλυτη ασφάλεια.

Με αυτό το σκεπτικό, δέκα εταίροι της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι BMW Group, Mercedes-Benz, Volkswagen, BASF, Henkel, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems και ZF ίδρυσαν την κοινοπραξία Cofinity-X, με στόχο την προώθηση και την περαιτέρω υιοθέτηση του δικτύου Catena-X σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Catena-X ένα επεκτάσιμο οικοσύστημα κατασκευαστών και προμηθευτών αυτοκινήτων, ενώσεων αντιπροσώπων και προμηθευτών εξοπλισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου προτύπου για πληροφορίες και κοινή χρήση δεδομένων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του χώρου του αυτοκινήτου. Μέσω της Gaia-X, τα δεδομένα αυτά θα μοιράζονται με απόλυτη ασφάλεια, σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον.

Η ίδρυση της κοινοπραξίας γνωστοποιήθηκε με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες σε αυτή. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια κοινή και ολιστική προσέγγιση για να ενισχύσουμε ολόκληρες τις αλυσίδες αξίας μας: να τις κάνουμε πιο ανιχνεύσιμες, πιο βιώσιμες, πιο ανθεκτικές. Η Catena-X και η Cofinity-X έχουν τη δυνατότητα να γίνουν game changers σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου BMW AG, Oliver Zipse.

«Στη Mercedes-Benz, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η κυριαρχία δεδομένων είναι οι βασικοί μοχλοί για βιώσιμες αλυσίδες αξίας, βασισμένες σε δεδομένα. Μέσω της νέας κοινοπραξίας Cofinity-X, ζωντανεύουμε το όραμα Catena-X ενός ανοιχτού οικοσυστήματος για ασφαλή και τυποποιημένη ανταλλαγή δεδομένων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Οι πρώτες λύσεις είναι σχεδόν έτοιμες και, χάρη στο Cofinity-X, κάθε εταιρεία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί σύντομα να επωφεληθεί από υπηρεσίες και προσφορές που χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της Catena-Χ», σχολίασε από την πλευρά του ο Markus Schäfer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG, επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Προμήθειας.

Η κοινοπραξία στοχεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια ανοιχτή αγορά για εφαρμογές και να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες για να επιτρέψει την αποτελεσματική και ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στο οικοσύστημα, εστιάζοντας αρχικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Cofinity-X θα βοηθήσει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τη λειτουργία και τη δημιουργία αλυσίδων δεδομένων από άκρο σε άκρο για τον εντοπισμό ροών υλικών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Βάση για τη λειτουργία θα είναι οι αξιόπιστες αρχές Catena-X και Gaia-X που διασφαλίζουν την πλήρη κυριαρχία δεδομένων για τα μέρη που μοιράζονται δεδομένα σε ένα ανοιχτό, αξιόπιστο, συνεργατικό και ασφαλές περιβάλλον.

Οι μελλοντικοί πελάτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες για την εφαρμογή περιπτώσεων χρήσης στην αλυσίδα αξίας του αυτοκινήτου, όπως η παρακολούθηση CO2 και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), η ιχνηλασιμότητα, η κυκλική οικονομία ή η διαχείριση δεδομένων επιχειρηματικών συνεργατών.

Μερικές από τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται αφορούν, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Προσεγγίσεις για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα
  • Πληροφορίες για την ανακύκλωση υλικών και για εξαρτήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
  • Συνεπή και αξιόπιστη ιχνηλασιμότητα εξαρτημάτων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από πρώτες ύλες μέχρι ανακυκλωμένα εξαρτήματα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η εξεύρεση τρόπων για αύξηση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • «Εξυπνα» δεδομένα πελατών και προμηθευτών, ταξινομημένα και αναλυμένα.

Επιπλέον, θα επιτυγχάνεται συνεργασία μεταξύ των προμηθευτών και των «πελατών» σε ολόκληρο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τον εντοπισμό όλων των υλικών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πάνω στους οποίους βασίζεται η Cofinity-X. Θα αποτελούμε σημαντικό μέρος ενός ταχέως κλιμακούμενου οικοσυστήματος στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν εξίσου όλες οι εταιρείες στην αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ως εκ τούτου, η προσφορά προϊόντων μας θα δημιουργήσει πλήρες αλυσίδες δεδομένων και, ως αποτέλεσμα, αξία για όλους τους συμμετέχοντες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cofinity-X, Alexander Schleicher.

Οι πλήρεις αλυσίδες δεδομένων μπορούν να δημιουργηθούν μόνο αν όλα τα μέρη είναι πρόθυμα να συνεργαστούν. Οι περισσότερες εταιρείες στην αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Cofinity-X θα προσφέρει εύκολη και γρήγορη ενσωμάτωση για αυτούς τους βασικούς παίκτες και θα δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο εστιασμένο σε τέσσερις βασικές προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα πρώτα προϊόντα και υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμα από τα τέλη Απριλίου 2023.

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μερών θα βασίζεται σε κυρίαρχες, ασφαλείς και τυποποιημένες αρχές, χωρίς να επιβάλλεται αποκλεισμός ορισμένων λύσεων. Κάθε συνεργάτης θα διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των δικών του δεδομένων.