ΒMW: Nέο εργοστάσιο στο Μεξικό λίγο πριν επιβληθούν δασμοί από τις ΗΠΑ


Περίπου 175.000 μονάδες της νέας BMW σειράς 3 το χρόνο θα είναι από εδώ και στο εξής “Made in Mexico”.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/6/2019

Μετά από χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής η BMW εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο στο Μεξικό και πιο συγκεκριμένα στην πόλη San Luis Potosi. Η επένδυση της βαυαρικής εταιρείας είναι της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ, η παραγωγική δυναμικότητα είναι της τάξης των 175.000 αυτοκινήτων σε ετήσια βάση, ενώ ήδη εργάζονται 2.500 άνθρωποι.

Ενδιαφέρον είναι πως το εργοστάσιο είναι ιδιαίτερα high tech σε όλους τομείς, με τους ιθύνοντες της μάρκας να αναφέρουν ενδεικτικά πως οι οθόνες έχουν αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο  βαθμό τα χαρτιά στη διαδικασία της παραγωγής. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί και λογισμικό προληπτικής συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την αξιοπιστία.

Το εργοστάσιο στο Μεξικό, στο οποίο θα κατασκευάζονται μοντέλα της νέας σειράς 3 παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια στρατηγική της BMW, καθώς θα καταστήσει την παραγωγή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιο ευέλικτη. Οι «μεξικάνικες» εκδόσεις της σειρά 1 θα καλύπτουν αρχικά την τοπική ζήτηση -όταν λέμε τοπική εννοούμε σε επίπεδο ηπείρων- και στη συνέχεια θα εξάγονται.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι πως η λειτουργία του ξεκίνησε λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ, έπειτα από απόφαση του προέδρου Trump, επιβάλλουν επιπλέον δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 10η Ιουνίου, θα ξεκινήσουν από το 5% και σταδιακά, αν το Μεξικό δεν πάει μέτρα ενάντια στη λαθρεμπορία ναρκωτικών και στην είσοδο παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ, θα φτάσουν μέχρι και το 25%.