BMW: οι diesel θα είναι στο προσκήνιο για 20 χρόνια ακόμα και οι κινητήρες βενζίνης για πάνω από 30


Μπορεί να ακούγονται διάφορα για το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης γενικά και των diesel ειδικά αλλά όπως φαίνεται η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/6/2019

Ο επικεφαλής μηχανικός της BMW Klaus Froehlich -το γεγονός πως πρόκειται για στέλεχος της BMW που έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στην ηλεκτροκίνηση έχει τη δική του σημασία- δήλωσε πως οι κινητήρες πετρελαίου θα είναι στο προσκήνιο για τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμα και οι βενζίνης αντίστοιχα για 30. Επίσης πρόσθεσε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και να πάψουν να ανησυχούν για τα αυτοκίνητά τους με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 30% εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων το 2025, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον το 80% των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζονται τότε θα έχει κινητήρες εσωτερικής καύσης», είπε κατά τη διάρκεια συνεντευξής του στα πλαίσια της εκδήλωσης Next Gen στο Μόναχο. Επίσης είπε πως «σε περιοχές με ανύπαρκτες υποδομές φόρτισης, όπως η Ρωσία, η Μέση Ανατολή και το εσωτερικό της Κίνας, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είναι εξακολουθούν να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμησή του πως στις Κινέζικες μεγαλουπόλεις θα κυκλοφορούν αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα σε περίπου μια δεκαετία. Αυτό θα ισχύει και για τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και για κάποιες περιοχές της Ανατολικής ακτής, αλλά το βέβαιο είναι πως στο σύνολο της χώρας η ηλεκτροκίνηση δεν θα είναι η πρώτη επιλογή. Όσο για την Ευρώπη ο Froehlich βλέπει καταρχήν την εξάπλωση των plug-in υβριδικών.