BMW Vision Car: παραπέμπει στο μέλλον


Το BMW Group στην έκθεση Consumer Electronics Show 2016 παρουσιάζει το σύστημα AirTouch με τεχνολογία οθόνης αφής χωρίς φυσική επαφή.

  • 4/1/2016

Στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (Consumer Electronics Show) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Las Vegas, το BMW Group παρουσιάζει το Vision Car, ένα πρωτότυπο όχημα με εσωτερικό και διεπαφή χρήστη που παραπέμπουν στο μέλλον. Η ραγδαία πρόοδος της δικτύωσης μεταξύ οδηγού, οχήματος και περιβάλλοντος επιταχύνεται και πλαισιώνεται με νέες υπηρεσίες. Μία νέα τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων είναι το AirTouch που επιτρέπει το διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών ψυχαγωγίας, πλοήγησης και επικοινωνίας χρησιμοποιώντας απλές χειρονομίες με την παλάμη.

Με το AirTouch η οθόνη του οχήματος μπορεί να λειτουργεί χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να την αγγίζει. Αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών στην περιοχή μεταξύ κεντρικής κονσόλας και εσωτερικού καθρέπτη. Με αυτό τον τρόπο, οδηγοί ή επιβάτες μπορούν να αλλάζουν το σημείο εστίασης στην επιφάνεια μιας μεγάλης πανοραμικής οθόνης. Με απλή επιβεβαίωση επιλέγεται η σχετική επιλογή στο μενού ή ενεργοποιείται το αντίστοιχο εικονίδιο.

Στην περσινή έκθεση, η BMW είχε παρουσιάσει το σύστημα ελέγχου μέσω χειρονομιών, το οποίο με απλές κινήσεις των δακτύλων, επιτρέπει την εκτέλεση ενεργειών όπως ρύθμιση της έντασης ήχου ή αποδοχή τηλεφωνικών κλήσεων. Η εν λόγω τεχνολογία διατίθεται με την ονομασία BMW Gesture Control στη νέα BMW Σειρά 7. Το AirTouch κάνει τώρα ένα νέο άλμα προόδου. Αισθητήρες στην περιοχή του ταμπλό αναγνωρίζουν τις κινήσεις των χεριών και επιτρέπουν τρισδιάστατο έλεγχο. Μία κίνηση του χεριού ή χειρονομία ενεργοποιεί τις επιφάνειες της μεγάλης πανοραμικής οθόνης.
 
Το AirTouch προσφέρει μία ακόμα επιλογή με ένα κρυφό κουμπί στη στεφάνη του τιμονιού. Αυτό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά σε θέση εύκολης πρόσβασης από τον αντίχειρα του οδηγού και ανάβει όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία από το μενού ή μέσω εικονιδίου. Με ένα ελαφρύ άγγιγμα ενεργοποιείται το επιθυμητό πρόγραμμα ή αλλάζει μία επιλεγμένη ρύθμιση. Ανάλογο κουμπί για τον επιβάτη βρίσκεται στο μαρσπιέ, στην πόρτα. Επομένως, ένας επιβάτης με το ένα χέρι κάνει πλοήγηση στο μενού και με το άλλο επιβεβαιώνει εντολές πολύ γρήγορα.
 
Με την ευφυή φιλοσοφία μενού του AirTouch μειώνονται τα βήματα της διαδικασίας για να γίνει μία επιλογή. Έτσι, όταν ενεργοποιείται το πληκτρολόγιο τηλεφώνου, το σύστημα εμφανίζει αυτόματα όλες τις επαφές ή τις λίστες κλήσεων σε top select level με δυνατότητα άμεσης κλήσης χωρίς άλλη ενέργεια. Το AirTouch αναγνωρίζει τα απαιτούμενα βήματα επιλογής και ελέγχου και τα εμφανίζει εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο ενώ παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες ελέγχου όταν το όχημα οδηγείται με υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης.