City Transformer: Η λύση για τις πόλεις


Προκειμένου να λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στις πόλεις, μία ισραηλινή start-up εταιρεία εξέλιξε ένα αναδιπλούμενο ηλεκτροκίνητο μοντέλο, το City Transformer, που έχει μια κατασκευαστική βάση, η οποία... ανοιγοκλείνει με το πάτημα ενός κουμπιού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/10/2018

«Διπλωμένο», το όχημα έχει πλάτος μόλις 1 m και χωρά με άνεση σε χώρο στάθμευσης για μοτοσικλέτα. Όταν το City Transformer… ξεδιπλώνεται, έχει πλάτος 1,4 m και ταυτόχρονα τις ίδιες αναλογίες με ένα φυσιολογικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του κατασκευαστή του, αυτό το ίχημα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 90 km/h.

Η μπαταρία του ηλεκτροκίνητου οχήματος μπορεί να φορτιστεί είτε στο σπίτι, είτε σε οποιονδήποτε σταθμό φόρτισης. Μία πλήρης φόρτιση εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 150 km. Ο προϊστάμενος του τμήματος καινοτομιών του City Transformer, Udi Meridor, αναφέρει τα εξής:«Θεωρούμε ότι έως την εποχή που θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή, θα υπάρχουν καλύτερες και πιο αποδοτικές μπαταρίες.» Στην εξέλιξη του οχήματος συμμετείχε μεταξύ άλλων και η ιαπωνική εταιρεία Yamaha.

Με βάση τις ανακοινώσεις της εταιρείας, το τελικό πρωτότυπο του οχήματος θα παρουσιαστεί τους επόμενους 10 μήνες. Την ίδια εποχή θα ξεκινήσει επίσημα και η καμπάνια των προπαραγγελιών. Με τη συμπλήρωση 10.000 προπαραγγελιών, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει να παράγεται, περίπου το 2020, όπως υπολογίζεται. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ήδη και την τιμή, η οποία έπειτα από τη μετατροπή του ποσού σε ευρώ πλησιάζει τα 9.000 ευρώ. Το όχημα θα αδειοδοτηθεί στην ΕΕ ως τετράτροχο.

Το ισραηλινό αυτοκίνητο, λοιπόν, προβλέπεται για ιδιωτική χρήση, αλλά και για car sharing, αρχικά στο Tel Aviv και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις. Μία έκδοση του λιλιπούτειου μοντέλου προβλέπεται για χρήση από εταιρείες, καθώς είναι σε θέση να μεταφέρει βάρος έως και 1.000 kg. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος σε... επικίνδυνες αποστολές σε δύσβατες περιοχές ή μέσα σε πλήθος ανθρώπων, για παράδειγμα θα ήταν ιδανικό για ανθρώπους υγειονομικών αποστολών. Πάντως, η start-up εταιρεία σχεδιάζει τρία μοντέλα για ιδιωτική χρήση και για τους στόλους των car sharing εταιρειών: Την ανοικτή έκδοση, που θα λέγεται “Fun”, την κλειστή και άλλη μία με δύο θέσεις στον πίσω μέρος για οικογένειες. Επίσης, οι ιδιώτες κάτοχοι ενός City Transformer θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν το όχημά τους στη διάθεση μιας υπηρεσίας car sharing και να κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο χρήματα.