COTY 2023: Tα μοντέλα που θα διεκδικήσουν το βραβείο «Car of The Year» (λίστα)


Στη λίστα των 27 βρίσκονται τέσσερις προτάσεις της Toyota, τρεις της Mercedes αλλά και η Alfa Romeo Tonale του Αλέξανδρου Λιώκη.

  • 24/11/2022

Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή για το βραβείο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2023». Η απονομή του τίτλου σε κάποιο νέο μοντέλο είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μοντέλο που διακρίνεται κάθε φορά.

Αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας, μια προτροπή προς τους υποψήφιους αγοραστές αλλά και μια καταγραφή της τάσης που επικρατεί στην αγορά κάθε χρονική περίοδο.

Ο τίτλος του «Car of the Year» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1964, με το Rover 2000 να είναι αυτό που διακρίθηκε για εκείνη τη χρονιά. Το βραβείο για το 2022 απονεμήθηκε στο Kia EV6, με τους Κορεάτες να βρίσκονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή. Η φετινή λίστα αριθμούσε αρχικά 45 αυτοκίνητα και πριν από λίγες ώρες η διαδικασία πέρασε στην επόμενη φάση όπου συνεχίζουν 27 «διεκδικητές».

Σύμφωνα με το καταστατικό, ένα αυτοκίνητο μπορεί να συμπεριληφθεί εάν πωλείται σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ως το τέλος κάθε χρονιάς. Από τη λίστα των «27» 61 δημοσιογράφοι που αποτελούν μέλη του θεσμού θα κάνουν την πρώτη επιλογή και τελικά θα ψηφίσουν για τα μοντέλα που θα συμπεριληφθούν στην τελική λίστα

To Kia EV6 ήταν το μεγάλος νικητής των περυσινών βραβείων.
To Kia EV6 ήταν το μεγάλος νικητής των περυσινών βραβείων.

Η τάση των τελευταίων ετών που θέλει όλο και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα να μπαίνουν στην διεκδίκηση συνεχίστηκε και φέτος, ενώ παράλληλα έχουμε αρκετές εταιρείες από την Κίνα (BAIC, BYD, Xpeng, NIO) αλλά και τη Βιετναμέζικη Vinfast που είναι παρούσα με δύο προτάσεις.

Η Toyota έχει τέσσερις υποψηφιότητες, η Mercedes τρεις και από μία μετράνε οι Volkswagen, Peugeot, Citroen, Renault και Opel. Από την Ιταλία ο μοναδικός διεκδικητής είναι η Alfa Romeo Tonale του δικού μας Αλέξανδρου Λιώκη.

Αξίζει να αναφερθεί πως φέτος αρκετά μοντέλα που είναι παρόμοια έχουν ενσωματωθεί σε μία υποψηφιότητα και αυτό σημαίνει ότι αν κερδίσει κάποιο από τα δύο το βραβείο αυτομάτως θα το λάβει και το άλλο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Range Rover και το Range Rover Sport, το Subaru Solterra και το Toyota bZ4X και η BMW X1 και iX1.

Δείτε τη λίστα με τους 27 διεκδικητές σε αλφαβητική σειρά

1. Alfa Romeo Tonale16. MG 4
2. BMW X1/iX117. MG 5
3. BMW i718. Nissan Ariya
4. Citroen C5 X19. Nissan X-TRAIL
5. Dacia Jogger20. Opel Astra
6. Honda Civic21. Peugeot 408
7. Jeep Avengers22. Renault Austral
8. KIA Niro23. Subaru Solterra / Toyota bZ4X
9. KIA Sportage24. Toyota Aygo X
10. Range Rover / Range Rover Sport25. Toyota Corolla Cross
11. Lexus RX26. Toyota GR86
12. Mazda CX-6027. Volkswagen ID. BUZZ
13. Mercedes GLC -
14. Mercedes EQE -
15. Mercedes-AMG SL -