Dacia Spring: To «ηλεκτρικό του λαού» αναγεννιέται


Στη Dacia δουλεύουν πυρετωδώς πάνω στη νέα ηλεκτρική πρόταση η οποία θα αποκαλυφθεί επισήμως το 2024. 

  • 21/2/2022

Μέχρι το 2025 o όμιλος της Renault αναμένεται να παρουσιάσει 27 νέα οχήματα εκ των οποίων σχεδόν τα μισά από αυτά θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Ανάμεσά τους θα είναι και ένα Dacia, με την αποκάλυψη να έρχεται μέσα από την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου από τον CEO Luca de Meo πριν από λίγες ημέρες.

Μάλιστα θέλησε να γίνει ακόμα πιο αποκαλυπτικός τονίζοντας πως το νέο Dacia, που θα παρουσιαστεί το 2024, θα είναι ο «αντικαταστάσης» του Spring, με το μοντέλο να δέχεται ένα σημαντικό «λίφτινγκ» και στο κομμάτι της ασφάλειας ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με τα αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια.

Τα στοιχεία πάντως σημειώνουν με έμφαση τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του μοντέλου το οποίο από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα έχει διαθέσει σχεδόν 28.000 μονάδες, ενώ οι συνολικές παραγγελίες που έχουν κατατεθεί είναι 46.000! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε πως το Spring κατασκευάζεται στην Κίνα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να κρατά χαμηλά το κόστος παραγωγής του.

Η βάση του αναμένεται να παραμείνει η ίδια, δηλαδή το πάτωμα CMF-A, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την Dacia να χρησιμοποιεί ξανά μια μικρή –σε σχέση με άλλα μοντέλα- μπαταρία, με αυτονομία περίπου 250 km, ώστε να διατηρήσει το μεγάλο όπλο της πρότασης που δεν είναι άλλο από την προσιτή τιμή. Πάντως η συγκεκριμένη αυτονομία είναι άκρως ικανοποιητική για ένα όχημα που έχει σχεδιαστεί για να κινείται κατά κύριο λόγο σε αστικό κύκλο.

Αισθητές αναμένεται να είναι οι αναβαθμίσεις και στο κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης αλλά και του εσωτερικού, βελτιώνοντας την «rustic» εικόνα που συναντάμε στο τρέχον μοντέλο. Tο σημερινό Dacia Spring έχει μήκος 3.73 m. (σχεδόν όσο και το Fiat Panda) και οι συγκεκριμένες διαστάσεις αναμένεται να διατηρηθούν. Τέλος θα πρέπει να τονιστεί πως το Spring δεν θα έχει να αντιμετωπίσει "εσωτερικό ανταγωνισμό" αφού έχει γίνει ήδη γνωστό ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά του Renault Twingo.