Δε χρειάζεται να είσαι ο Lewis Hamilton για να πιάσεις 370 km/h!


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μονοθέσιο της Formula 1 είναι γρήγορο. Κάθε σκέλος από ανθρακονήματα, ακόμα και κάθε παξιμάδι έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την απόδοση, αλλά μπορείτε να πάτε πιο γρήγορα σε ένα όχημα που μπορείτε να οδηγήσετε στο δρόμο;

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/11/2018

Σε μια πίστα η απάντηση είναι «όχι», αλλά η υψηλότερη τελική ταχύτητα που καταγράφηκε ποτέ από ένα μονοθέσιο F1 ήταν σχεδόν 372 km/h το 2016 από ια Williams FW38. Εμείς, όμως, σας παρουσιάζουμε επτά super cars, που είναι ταχύτερα από ένα μονοθέσιο της Formula 1, από το «πιο αργό» μέχρι το σημερινό πρωταθλητή υψηλής ταχύτητας.

McLaren F1 – 386 km/h

Το πρώτο μοντέλο δρόμου της McLaren άρπαξε αμέσως τους τίτλους με την απόλυτη απόδοση του. Κατασκευασμένο από τα ίδια εξωτικά υλικά με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, η McLaren F1 εξοπλιζόταν με έναν V12 της BMW, που αποδίδει 627 PS. Ένα ρεκόρ ταχύτητας 386 km/h έκανε την F1 μύθο μεταξύ των οπαδών του είδους.

 

Bugatti Veyron – 402 km/h

Η κατασκευή ενός αυτοκινήτου, που μπορεί να ξεπεράσει τα 400 km/h είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά αυτό να είναι και αξιόπιστο, αυτό είναι κάτι αδύνατο... ή μάλλον έτσι νομίζαμε. Η Bugatti Veyron ενσωματώνει όλην τη δύναμη του ομίλου Volkswagen και σχεδιάστηκε από τους καλύτερους μηχανικούς του. Αυτός ο κινητήρας, ο W16, αποδίδει 1.001 PS και ισχυρίστηκε το 2005 ότι κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με μέγιστη ταχύτητα 408 km/h.

 

SSC Ultimate Aero – 412 km/h

Το SSC Ultimate Aero ήταν επισήμως το ταχύτερο αυτοκίνητο του κόσμου το 2007, εκθρονίζοντας την Veyron με κορυφαία ταχύτητα 412 km/h. Αυτό το αμερικανικό super car εξοπλίζεται με έναν V8 κινητήρα 6,4 λίτρων, που αποδίδει σχεδόν 1.200 PS στους πίσω τροχούς. Αν νομίζετε ότι ακούγεται τρομακτικό, σημειώστε επίσης ότι το SSC Ultimate Aero δε διαθέτει ABS ή traction control.

 

Bugatti Chiron – 420 km/h

Νομίζατε ότι η τελευταία προσπάθεια της Bugatti θα βρισκόταν στο νούμερο 1; Μπορεί να γίνει μια μέρα, αλλά δεν έχει κάνει δοκιμή τελικής ταχύτητας ακόμη, έστω κι αν και όλοι υποστηρίζουν ότι η Bugatti θα πει ότι είναι ικανή να αναπτύξει περισσότερα από 420 km/h. Αναμένουμε ότι αυτό θα αλλάξει όταν τοποθετηθούν τα κατάλληλα ελαστικά, που μπορούν να αντέξουν την τεράστια θερμότητα της πραγματικής μέγιστης ταχύτητας του αυτοκινήτου. Τα 1.500 PS θα πρέπει να αρκούν για μια εντυπωσιακή προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ.

 

Bugatti Veyron Super Sport – 431 km/h

Με δεδομένο ότι η Chiron (Χείρωνας) δεν έχει... τεντώσει πραγματικά τα πόδια του ακόμη, η Veyron Super Sport εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος σπρίντερ της Bugatti, με μέγιστη ταχύτητα τα 431 km/h. Υπήρξε, βέβαια, κάποια συζήτηση για το ρεκόρ, που τέθηκε το 2010 λόγω του αυτοκινήτου παραγωγής που εξοπλίζεται με έναν ηλεκτρονικό περιοριστή ταχύτητας για λόγους ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι της καταγραφής, ωστόσο, αποφάσισαν τελικά ότι ο ηλεκτρονικός περιοριστής δε θεωρείται τροποποίηση.

 

Hennessey Venom GT – 435 km/h

Σχεδόν 65 km/h πιο γρήγορα από ένα μονοθέσιο της Formula 1 κινείται το Hennessey Venom GT, που είναι ένας άλλος Αμερικανός, ο οποίος κάποτε είχε τον τίτλο του οχήματος παραγωγής στον κόσμο. Σχεδόν 435 km/h σημαίνουν ότι ένα Venom θα προσπερνούσε με ευχαρίστηση τον... Valtteri Bottas και τη Williams του (παλιότερα) σε ένα Grand Prix!

 

Koenigsegg Agera RS – 447 km/h

Μέχρι πάρα πολύ πρόσφατα τουλάχιστον, το Koenigsegg Agera RS είναι επίσημα το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο με μια επαληθευμένη τελική ταχύτητα περίπου 447 km/h. Αυτό που είναι ακόμa πιο εντυπωσιακό είναι ότι το RS καταφέρνει το 0-400-0 km/h σε λιγότερο από 36,5 sec!