Δείτε από τι είναι κατασκευασμένα τα πατάκια στο Ford Ecosport (Video)


Τα πατάκια του Ford Ecosport είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που κατακλύζουν τον πλανήτη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/6/2019

Είναι γνωστό σε όλους ότι το θέμα με τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικολογικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Κάθε λεπτό της ώρας καταναλώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο τέτοια μπουκάλια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγουν σε χωματερές ή στην θάλασσα.

Στην Ford όμως έχουν αποφασίσει να δράσουν και να κάνουν μία προσπάθεια ώστε τα μπουκάλια αυτά να έχουν μια διαφορετική κατάληξη. Στο Ecosport χρησιμοποιούν υλικά από ανακύκλωση τέτοιων μπουκαλιών για να κατασκευάσουν τα πατάκια που χρησιμοποιούνται στο σαλόνι του αυτοκινήτου.

Κάθε Ecosport χρειάζεται περίπου 470 τέτοια μπουκάλια, οπότε η εταιρία υπολογίζει ότι από το 2012 που έχει παρουσιαστεί το αυτοκίνητο έχει χρησιμοποιήσει πάνω από 650 εκατομμύρια μπουκάλια του μισού λίτρου. Το βάρος τους συνολικά ξεπερνά τους 8,2 μετρικούς τόνους και αν μπορούσαν να τα βάλουν το ένα δίπλα στο άλλο θα μπορούσαν να κάνουν δύο φορές τον γύρο του πλανήτη.

Για την μετατροπή των πλαστικών σε πατάκια, αρχικά κόβονται τα πλαστικά μπουκάλια σε μικρά κομμάτια. Στην συνέχεια θερμαίνονται και λιώνουν τους 260 βαθμούς Κελσίου και μετά μετατρέπονται σε ίνες στο μέγεθος της ανθρώπινης τρίχας ώστε να "πλεχτούν" και να δημιουργήσουν το πατάκι του Ecosport.

Πάντως η Ford χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα μπουκάλια στα αυτοκίνητά της για πάνω από δύο δεκαετίες, με πρώτη χρήση στο Mondeo. Μέσα σ' αυτά τα 20 χρόνια, η Ford υπολογίζει ότι ανακυκλώνει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο.