Δείτε ποια χώρα έριξε πρόστιμο σε BMW, Mercedes και Audi για τις εκπομπές στα diesel


Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες περιόρισαν την τεχνολογία μείωσης των εκπομπών ρύπων - Η απάντηση της Mercedes.

  • 13/2/2023

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν συνολικό πρόστιμο περίπου 31,3 εκατ. ευρώ σε τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε συμπαιγνία για τον περιορισμό της τεχνολογίας μείωσης των εκπομπών ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η συμπεριφορά των Mercedes, BMW, Volkswagen και Audi ήταν επιβλαβής για τον ανταγωνισμό και περιόρισε τις επιλογές των καταναλωτών. Στην Mercedes επιβλήθηκε πρόστιμο 15,3 εκατ. ευρώ, στην BMW 11,6 εκατ. ευρώ και στην Audi 4,4, εκατ. ευρώ, ενώ η Volkswagen δεν είχε ανάλογες κυρώσεις, καθώς δεν αποκόμισε έσοδα από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από την πλευρά της, η Mercedes γνωστοποίησε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές και ότι «δε θα χρειαστεί να πληρώσει κανέναν πρόστιμο», επικαλούμενη το αποτέλεσμα μια παρόμοιας έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η υπόθεση αφορούσε το ίδιο σύνολο γεγονότων που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Mercedes-Benz δεν χρειάστηκε να πληρώσει πρόστιμο. Συμφωνίες ή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τιμές, τους όγκους ή τα μερίδια της αγοράς ουδέποτε αποτέλεσαν μέρος της έρευνας», δήλωσε εκπρόσωπος της Mercedes-Benz.

Πέρυσι, οι αρχές της Νότιας Κορέας είχαν επιβάλλει πρόστιμο σχεδόν 15 εκατ. ευρώ στην τοπική Mercedes για παραπλανητική διαφήμιση, σχετιζόμενη με τις εκπομπές καυσαερίων των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων της.

Το 2021, Volkswagen και BMW τιμωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συνολικό πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ για συμπαιγνία με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της τεχνολογίας μείωσης των εκπομπών ρύπων που είχαν αναπτύξει. Η Mercedes-Benz, ως Daimler, συμμετείχε στο καρτέλ, αλλά δεν τιμωρήθηκε καθώς ήταν αυτή που αποκάλυψε την ύπαρξή του.

Πηγή: Reuters