Δείτε πως είναι ο κινητήρας του Toyota Prius μετά από 500.000 km (video)


Πόση… ζωή μπορεί να απομένει στον κινητήρα του Toyota Prius που έχει γράψει πάνω από 500.000 km στο οδόμετρό του;

  • 1/2/2023

Είναι γεγονός ότι ορισμένοι κινητήρες δείχνουν σοβαρά σημάδια φθοράς από τα 100.000 χιλιόμετρα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαρκούν πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, χάρη στους ιδιοκτήτες τους και τη φροντίδα τους.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με τα υβριδικά συστήματα κίνησης και τη μακροζωία τους. Αλλά για να λύσουμε αυτό το γρίφο, σας παρουσιάζουμε ένα βίντεο από το κανάλι στο Youtube, speedkar99, όπου έλυσε πραγματικά έναν κινητήρα Prius με περίπου μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα, ή περίπου 310.000 μίλια.

Ο κινητήρας προέρχεται από ένα Toyota Prius του 2004. Αυτό σημαίνει ότι είναι το μοτέρ με κωδικό 1NZ-FXE που υποβάλλεται στον έλεγχο που βλέπουμε. Είναι ο κινητήρας των 1,5 λίτρων που λειτουργεί με τον κύκλο Atkinson, ο οποίος έχει κύριο μέλημά του τη μεγιστοποίηση της θερμικής απόδοσης.

Οι εκδόσεις του ίδιου μοτέρ NZ, εκτός του κύκλου Atkinson βρήκαν το δρόμο τους σε διάφορα μοντέλα της Toyota τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Ορισμένες εφαρμογές του ίδιου κινητήρα υπάρχουν στα Toyota Echo, Toyota Yaris, Scion xA και Scion xB. Ενώ όμως, το μοτέρ 1NZ-FXE δεν χρησιμοποιείται πλέον, η σειρά κινητήρων NZ εξακολουθεί να κυκλοφορεί μόνο σε υγραεριοκίνητα ιαπωνικά ταξί.

Ας δούμε όμως τι έδειξε το μοτέρ του Prius. Τα άσχημα ήταν ο αποχρωματισμός του κινητήρα με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι λίγο αναμενόμενο. Υπάρχουν βουλώματα στους δακτυλίους λίπανσης των εμβόλων, οπότε φαίνεται πως δεν έπαιρνε τη λίπανση που χρειαζόταν κάποιες φορές. Ο άνθρακας έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια και η συσσώρευση λάσπης είναι εμφανής.

Σε γενικές γραμμές, είναι η συνήθης φθορά που σχετίζεται με κινητήρες υψηλής χιλιομετρικής ζωής. Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε είναι αρκετά απλή. Φροντίστε το αυτοκίνητό σας και θα σας ανταμείψει με πολλές δεκαετίες σωστής λειτουργίας. Ο συγκεκριμένος κινητήρας του Prius δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση συνολικά με δεδομένα τα χιλιόμετρα που έχει «γράψει».