Δείτε πως λειτουργεί ο εξωτερικός αερόσακος της ZF (Video)


H αναζήτηση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας δεν σταματά ποτέ και η ZF παρουσιάζει έναν νέο εξωτερικό αερόσακο για προστασία στις πλευρικές συγκρούσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/6/2019

Ο εξωτερικός αερόσακος που παρουσίασε η ZF μέσα στο 2018 δημιούργησε μεγάλη αίσθηση, αποτελώντας την αφετηρία για μία νέα γενιά μέτρων παθητικής ασφάλειας, ιδίως στις εποχές της αυτόνομης οδήγησης. Η εταιρία εξέλιξε αυτόν τον αερόσακο μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε και πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα ένα video που μας δείχνει την εντυπωσιακή ομολογουμένως λειτουργία του.

Σύμφωνα με την ZF οι πλευρικές συγκρούσεις είναι από τις πιο θανατηφόρες στα αυτοκίνητα καθώς εκεί η θωράκιση του οχήματος δεν είναι και η ισχυρότερη (σε σχέση για παράδειγμα με το εμπρός μέρος). Στην Γερμανία για παράδειγμα οι θάνατοι που οφείλονται μόνο σε πλευρικές συγκρούσεις ανέρχονται στους 700 ετησίως, χωρίς να υπολογίζουμε και τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Η εταιρία πιστεύει ότι ο pre safe αερόσακός της θα μειώσει τους θανάτους και τους τραυματισμούς κατά 40%. Και αυτό γιατί υπολογίζει ότι ο συγκεκριμένος αερόσακος θα μειώσει την διείσδυση του ενός οχήματος μέσα στο άλλο κατά τουλάχιστον 30%.

Ο αερόσακος ξεδιπλώνεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ενώ μπορεί να ενταχθεί μέσα στο υπόλοιπο σύστημα παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου ώστε να αντιληφθεί αν έρχεται μία σύγκρουση και να την προλαμβάνει. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ZF καθώς μέσα σε 150 miliseconds θα πρέπει να παρθεί η απόφαση αν θα ανοίξει ο αερόσακος ή όχι. Επίσης το μέγεθός του, κάπου μεταξύ 280 και 400 λίτρων σημαίνει ότι χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να γεμίσει.

Η ZF συνεχίζει την εξέλιξη του νέου αυτού αερόσακου μέχρι να φθάσει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η ώρα της έναρξης παραγωγής. Το σίγουρο είναι ότι αν όντως επικρατήσει και αποδειχτεί λειτουργικός, θα αποτελέσει την αφετηρία για ενσωμάτωση και άλλων τέτοιων αερόσακων περιμετρικά του αυτοκινήτου.