Δείτε τα... πονηρά "παιχνίδια" της Τesla με τα μεταχειρισμένα


Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Αμερική ότι η Tesla αφαιρεί κατά την μεταπώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της δυνατότητες που έχουν ήδη αγοραστεί. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/3/2020

Όσο περισσότερο μπαίνουμε σε ένα κόσμο ψηφιακού αυτοκινήτου, τόσο θα πληθαίνουν και τέτοιου είδους φαινόμενα, όπου από απόσταση και με δικά του κριτήρια θα αποφασίζει τι εξοπλισμό και τι δυνατότητες μπορεί να έχει το αυτοκίνητο που αγοράζετε.

Αυτό προκύπτει από αρκετές αναφορές που έρχονται από την Αμερική σχετικά με μεταχειρισμένα Tesla τα οποία οι ιδιοκτήτες του βρήκαν να έχουν λιγότερο εξοπλισμό από αυτόν που υπήρχε στις προδιαγραφές τους. Εξοπλισμό που όπως φαίνεται είχε αφαιρεθεί από την ίδια την Tesla χωρίς να το γνωρίζει ο πελάτης.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν αγοραστή ενός μεταχειρισμένου Model S του 2017 τον Δεκέμβριο του 2019. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε στον εξοπλισμό του το επαυξημένο Autopilot και το Full Self Driving, για τα οποία ο αρχικός ιδιοκτήτης είχε πληρώσει 8.000 δολάρια ως έξτρα.

Ο νέος ιδιοκτήτης διαπίστωσε τρεις ημέρες μετά ότι η Tesla είχε "τρέξει" μία ανανέωση στο software του αυτοκινήτου του και ότι είχε... αφαιρέσει το ενισχυμένο Autopilot χωρίς να έχει ενημερώσει τον dealer.  Ο ιδιοκτήτης ενημερώθηκε ότι το αυτοκίνητό του δεν είχε αυτό το έξτρα πρόγραμμα μόνο όταν πήγε σε συνεργείο της Tesla τον Ιανουάριο για κάποιο σέρβις.

Σε απάντηση των διαμαρτυριών του συγκεκριμένου πελάτη, η Tesla του είπε ότι δεν υπήρχαν κάποιες σωστές ρυθμίσεις στα συστήματα, και ότι αν τα ήθελε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την διαδικασία για να αγοράσει και πάλι την αναβάθμιση!

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος αγοραστής ονόματι Brett, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο Model X P100D του 2018. Το αυτοκίνητο ήταν εφοδιασμένο με το Ludicrous Mode που κοστίζει έξτρα 20.000 δολάρια και ο Brett αποφάσισε να προσθέσει και άλλα 5.000 δολάρια για να βάλει το Full Self Driving Mode. Όμως κατά την διάρκεια της προσπάθειας να εγκαταστήσει την συγκεκριμένη δυνατότητα, η Tesla του ανακοίνωσε ότι θα του αφαιρέσει το Ludicrous Mode γιατί δεν είχε πληρώσει ο ίδιος τα 20.000 δολάρια!

Πολλοί ακόμα ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων Tesla καταγγέλλουν στην Αμερική αντίστοιχες πρακτικές, με έναν ακόμα να υποστηρίζει ότι η εταιρία του αφαίρεσε το Ludicrous Mode δύο μήνες μετά την αγορά του αυτοκινήτου. 

Από την πλευρά της επίσημης Τesla δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. Τα συνεργεία της εταιρίας πάντως υποστηρίζουν ότι τα έξτρα συστήματα συνδέονται με το κάθε αυτοκίνητο και παραμένουν μαζί με αυτό.

Πάντως οι διαμαρτυρίες είναι πολλές για να είναι κάτι τυχαίο. Και βάζει σε σκέψεις για όσα έρχονται σε ότι αφορά την on demand αγορά ψηφιακού εξοπλισμού για το αυτοκίνητό σας, με την κάθε εταιρία να έχει ανά πάσα στιγμή την ευχέρεια να επεμβαίνει σε αυτόν όχι μόνο για να τον βελτιώνει αλλά πολύ χειρότερα για να τον αφαιρεί.