Δείτε τι έκανε τόσο μοναδική την Porsche 959 του ράλι Παρίσι-Ντακάρ (Video)


Η Porsche 959 είναι ένα σημαδιακό αυτοκίνητο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας το οποίο δεν παρέλειψε να δείξει την κυριαρχία του και σε χωμάτινα ράλι. Και μάλιστα στο δυσκολότερο από αυτά.

  • 27/12/2020

Το να βάλεις ένα supercar να τρέξει στο Παρίσι Ντακάρ μοιάζει σήμερα με εξωπραγματικό. Για την Porsche 959 όμως και τους μηχανικούς της εταιρίας ήταν μία ακόμα πρόκληση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν. 

Η 959 υπήρξε στην παραγωγή από το 1986 έως το 1993, και ήταν το αυτοκίνητο που άλλαξε τα πάντα για το πως θα πρέπει να κατασκευάζονται τα supercars μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Γεμάτο από νέες τεχνολογίες και μοναδικές ικανότητες, η 959 έχει σημαδέψει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και βέβαια την ίδια την Porsche.

H γερμανική εταιρία είχε δει από νωρίς την συμμετοχή της στα ράλι με καλό μάτι, και έτσι είχε αποφασίσει να συμμετάσχει και στο πιο δύσκολο εκείνης της εποχής, το Παρίσι Ντακάρ. Στην αρχή το έκανε με κάποιες μεταποιημένες 911 όμως την πιο χρυσή σελίδα της την έγραψε με την 959.

Το 1985 ήταν μία δοκιμαστική χρονιά, χωρίς το αυτοκίνητο να είναι ακόμα έτοιμο, με αρκετά δάνεια από την 911. Η επιστροφή όμως το 1986 έγινε όπως ακριβώς έπρεπε.Με μία πιο έτοιμη 959 η οποία είχε εξελιχθεί στο έπακρο και είχε στηθεί ακριβώς για αυτόν τον αγώνα.

Στο video βλέπουμε όλα όσα έκαναν εκείνη την 959 τόσο ξεχωριστή και απόλυτο κυρίαρχο του αγώνα εκείνης της χρονιάς, όπου κέρδισε τις πρώτες δύο θέσεις (νικητής ο αξέχαστος Τζάκι Ιξ) και μία ακόμα έκτη θέση. Από εκείνα τα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν μόλις 6 και η εταιρία δεν επέστρεψε ποτέ στον αγώνα με 959, έχοντας ήδη κατακτήσει αυτό που ήθελε.

Πατήστε το play και απολαύστε τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί μηχανικοί της Porsche και το τεχνικό team δημιούργησαν έναν θρύλο των αγώνων.