Δείτε τη Jaguar XJR-12 των 740 PS να «ουρλιάζει» στο Paul Ricard (video)


Το εντυπωσιακό πρωτότυπο με τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα 7,0 L σχεδιάστηκε για τις 24 ώρες του Le Mans το 1990.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 11/9/2022

Πολλά γρήγορα αυτοκίνητα διάφορων κατηγοριών (hypercars, sportscars, SUV) έχουμε δει να «τα δίνουν όλα» σε διάφορες πίστες ξεδιπλώνοντας τις αγωνιστικές αρετές τους.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο κανάλι 19Bozzy92 του YouTube είναι πραγματικά ξεχωριστό, καθώς δείχνει μια Jaguar XJR-12 να «ουρλιάζει» στην πίστα του Paul Ricard.

Και αν το όνομα του μοντέλου δε σας θυμίζει κάτι, πρόκειται για το πρωτότυπο που σχεδιάστηκε για να συμμετάσχει στον περίφημο αγώνα των 24 ωρών του Le Mans το 1990. Η Jaguar, άλλωστε, έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στη συγκεκριμένη διοργάνωση, κατακτώντας 7 φορές τη νίκη σαν κατασκευαστής.

Η Jaguar XJR-12 είχε έντονο ανταγωνισμό το 1990 στην κατηγορία Group C. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε πάρει τη νίκη με το XJR-8 Group C πρωτότυπο, αν και η Sauber-Mercedes κατάφερε να εξασφαλίσει τον τίτλο του 1989 με το εμβληματικό C9.

Στην καρδιά της XJR-12 βρίσκεται ο ατμοσφαιρικός V-12 κινητήρας 7,0 L που κατασκευάστηκε από την TWR, ο οποίος αποδίδει 740 PS και 785 Nm ροπής. Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου πέντε ταχυτήτων.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο, με αριθμό πλαισίου #J12-C-190, ήταν ένα από τα τρία αγωνιστικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν για το Le Mans το 1990. Δυστυχώς για την ομάδα οδηγών των Davy Jones, Michel Ferte και Eliseo Salazar, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω κινητήρα. Ωστόσο, η Jaguar έκανε το 1-2 με τα άλλα δύο XJR-12.

Αργότερα, αγωνίστηκε και στο πρωτάθλημα IMSA GTP των ΗΠΑ, πριν καταλήξει στο μουσείο TWR και τελικά, πουληθεί, στο πλαίσιο της χρεοκοπίας της αγωνιστικής ομάδας. Πλέον, το πρωτότυπο βρίσκεται υπό τη φροντίδα της JMB Classics και βρέθηκε στην πίστα του Paul Ricard στο πλαίσιο της εκδήλωσης Dix Mille Tours.

Απολαύστε την: