Δείτε τι ζημιά προκλήθηκε σε ένα Toyota GR Yaris μετά από λάθος κατέβασμα (videos)


Η λάθος επιλογή σχέσης μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Καλό είναι όμως να μη συμβεί, γιατί οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές, όπως και στην περίπτωση του ιαπωνικού hot hatch. 

  • 20/8/2023

Μπροστά από μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε ο οδηγός ενός Toyota GR Yaris όταν κινούμενος με υψηλές στροφές στην πίστα του Nürburgring, αντί να κατεβάσει από πέμπτη τετάρτη , επέλεξε τη δευτέρα! Ο λόγος για τον Robert Mitchell, ιδιοκτήτη της εταιρείας ενοικίασης αγωνιστικών οχημάτων Apex Nürburgring, o οποίος τυγχάνει να είναι και YouTuber μοιράζοντας την εμπειρία του μέσα από video που ανέβασε στο προσωπικό του κανάλι.

Η δυσάρεστη ιστορία ξεκίνησε στην «Πράσινη Κόλαση» όταν ο Mitcell δοκίμαζε στα όρια το hot hatch της Toyota. Όταν συνέβη το λάθος κατέβασμα στο κιβώτιο ταχυτήτων ο οδηγός αντέδρασε άμεσα και επανέφερε τον λεβιέ στην επιθυμητή θέση, ελπίζοντας να μην έχει προκληθεί κάποια σοβαρή ζημιά στον κινητήρα ο οποίος δεν δέχθηκε πολύ καλά τη συγκεκριμένη επιλογή. Θέλοντας να βεβαιωθεί, συνέχισε να κάνει μερικούς γύρους στην πίστα όπου με μεγάλη χαρά -και ανακούφιση- διαπίστωσε πως ο κινητήρας δούλευε «ρολόι» και το GR Yaris έβγαζε αποτελεσματικά τη δύναμή του στο πάτημα του γκαζιού.

Δείτε το video με τον Robert Mitchell να περιγράφει τη δυσάρεστη εμπειρία του…

Δυστυχώς η χαρά του δεν κράτησε για πολύ αφού την επόμενη μέρα επέστρεψε στην πίστα και διαπίστωσε πως ο κινητήρας ρέταρε, ενώ μετά από μερικές βόλτες σταμάτησε να λειτουργεί. Έτσι το αυτοκίνητο οδηγήθηκε στο συνεργείο προκειμένου να εντοπίσουν οι μηχανικοί τι ακριβώς είχε συμβεί. Μόλις αφαιρέθηκε το καπάκι εμφανίστηκε κατευθείαν και η ζημιά. Η υπερστροφή του κινητήρα διέλυσε το ελατήριο σε μία βαβλίδα εισαγωγής, αφήνοντάς την μόνιμα σε ανοιχτή θέση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί όλη η συμπίεση στον συγκεκριμένο κύλινδρο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ένα λάθος που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, όπως είναι η επιλογή λάθος σχέσης, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική ζημιά ακόμα και σε κινητήρες που έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία.

Δείτε το video με την παρέμβαση των μηχανικών στο Toyota GR Yaris…