Δείτε τις απίστευτες δοκιμές που περνούν τα αυτοκίνητα της Ford (Video)


Μέχρι σήμερα η εταιρία έπρεπε να ταξιδέψει στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη για να δοκιμάσει τα αυτοκίνητά της σε ακραίες συνθήκες. Όχι πια....
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: FORD
  • 19/5/2018

Η εξέλιξη των αυτοκινήτων ήταν πάντα μία επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία, καθώς τα νέα οχήματα έπρεπε να δοκιμαστούν σε ακραίες συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Η Ford αποφάσισε να αλλάξει ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας, δημιουργώντας ένα ειδικό κέντρο στην Κολωνία της Γερμανίας. 

Η εγκατάσταση αυτή διαθέτει το πρώτο στην αυτοκινητοβιομηχανία αεροδυναμικό τούνελ που μπορεί να εξομοιώσει δυνατή χιονόπτωση και υψόμετρο στα 5.200 μέτρα, που είναι το αντίστοιχο με το Βase Camp στο Έβερεστ. Το ίδιο τούνελ μπορεί να εξομειώσει ανέμους σε θερμοκρασίες από -40 εως και +55 βαθμούς Κελσίου ενώ μπορεί να παράγει έως και 95% υγρασία. Μάλιστα μπορεί να ελέγχει έως και 10 αυτοκίνητα ταυτόχρονα!

"Στόχος μας είναι να δώσουμε στους πελάτες μας την δυνατότητα να είναι σίγουροι ότι τα αυτοκίνητά τους θα αντέξουν ανεξάρτητα από το κλίμα της περιοχής που ζουν" λέει ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης εγκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι μια βόλτα στις τέσσερις γωνίες του "κτιρίου" στην Κολωνία είναι σαν να πηγαίνει στα τέσσερα άκρα του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Ford θα εξαντλήσει τις δυνατότητες της εγκατάστασης έτσι ώστε να ελέγξει κάθε κομμάτι του αυτοκινήτου σε πολύ ακραίες συνθήκες, όπως για παράδειγμα πως λειτουργεί το παρμπρίζ σε θερμοκρασίες Ανταρκτικής, πως ανταποκρίνεται ο κινητήρας σε συνθήκες χαμηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ακομα και το πόσο χιόνι πέφτει στο κεφάλι του οδηγού ανάλογα με την σχεδίαση της κάθε πόρτας.

Το εν λόγω Κέντρο έχει τεράστιες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια, που φθάνουν στα 11 MW, ηλεκτρισμός ικανός για να καλύψει μια πόλη 2.400 ανθρώπων. Η Ford πάντως παίρνει αυτή την ενέργεια από πλήρως ανανεώσιμες πηγές, από την εταιρία RheinEnergie που δίνει ηλεκτρική ενέργεια και στην Σκανδιναβία.