Δείτε τις πρώτες δοκιμές του απίστευτου VW I.D. Pikes Peak στην περίφημη ανάβαση (Video)


Δεν είναι ο ήχος των πιστονιών και των μεγάλων V8 αλλά ένα παράξενο σφύριγμα στις ατέλειωτες φουρκέτες της διαδρομής που ανοίγουν τον δρόμο στη νέα εποχή της αυτοκίνησης. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/6/2018

Η ανάβαση είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουνίου, όμως ήδη η VW βρίσκεται στο Κολοράντο και κάνει τις πρώτες δοκιμές του εντυπωσιακού πρωτότυπου που έχει ετοιμάσει για την φετινή της προσπάθεια. Στο video που έδωσε στην δημοσιότητα, μας μιλά ο οδηγός της ομάδας, ο Romain Dumans, γνωστός ήδη από τις νίκες του τόσο στο Le Mans όσο και στην ανάβαση του Pikes Peak.

Στόχος των πρώτων αυτών αναγνωριστικών δοκιμασιών είναι να βρεθεί το σωστό σετάρισμα της ανάρτησης, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να ανταποκριθεί ιδανικά σ' αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή των σχεδόν 20 χιλιομέτρων και τις μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ της εκκίνησης και του τερματισμού.

Ο Dumas (που έχει κερδίσει τον αγώνα το 2014, 2016 και 2017) δηλώνει εντυπωσιασμένος από την δύναμη του αυτοκινήτου στις στροφές ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αλλάζει ταχύτητες, κάτι που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στην οδήγηση. 

Η VW θέλει να πάρει το ρεκόρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι στα 8:57.118, κάτι που μάλλον θεωρείται εύκολο. Το θέμα είναι πόσο κοντά θα πλησιάσει στο γενικό ρεκόρ που έχει το Peugeot 208 T16 με  8:13.878.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, με την συνολική απόδοση να φθάνει στα 680 άλογα και τα 650 Nm ροπής. Με βάρος μόλις 1.100 κιλά, μπορεί να κάνει το 0-100 km/h σε λιγότερο από 2,25 δευτερόλεπτα, που είναι πιο γρήγορος και από αυτόν μιας Formula 1. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην αεροδυναμική του σχεδίου, με την τεράστια πίσω αεροτομή να εξασφαλίζει μεγάλη κάθετη δύναμη, στις ευθείες της διαδρομής όπου το αυτοκίνητο αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες.