Δείτε το εκκωφαντικό ξέσπασμα του δεξακύλινδρου κινητήρας της British Racing Motors! (Video)


Η ιστορία της Formula 1 ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μέσα από το ξέσπασμα του δεκαεξακύλινδρου κινητήρα της British Racing Motors.

  • 24/3/2021

Η British Racing Motors, η πρώτη βρετανική ομάδα της Formula 1 επέστρεψε στη ζωή ώστε  κατασκευάσει τρία μονοθέσια, κρατώντας ζωντανό τον θρύλο της Type 15 V16 που την έκανε τόσο γνωστή στον χώρο της F1.

Η βρετανική φίρμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα video στο οποίο πρωταγωνιστεί ο V16 κινητήρας 1.5 λίτρων ο οποίος εφοδιάζεται με δύο μηχανικούς υπερσυμπιεστές και θεωρητικά μπορεί να φτάσει έως και τις 12.000 σ.α.λ.

Ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του κινητήρα, Martin Smith δήλωσε για το φιλόδοξο project: «Δεν θέλαμε να τον πιέσουμε πάνω στο δυναμόμετρο, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να αποδόσει 550 ίππους στις 10.000 στροφές και στα 2.5 psi, το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα καθώς συνεχίζουμε να αποκτούμε εμπειρία και γνώση γύρω από αυτόν τον κινητήρα».

O κινητήρας θα φτάνει στις 12.000 στροφές το λεπτό και θα παράγει 591 ίππους. Αυτός που φαίνεται στο βίντεο είναι ανακατασκευή από την Hall and Hall, τους τεχνικούς συνεργάτες της BRM, και βρίσκεται ακόμα στη φάση της εξέλιξης.

Όπως είπε και ο Rick Hall, ιδρυτής της Hall and Hall, «Υπάρχουν περιθώρια για λάθη, αλλά είναι πολύ μικρά με αυτά τα κομμάτια που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή. Για παράδειγμα, παλαιότερα είχαμε προβλήματα με τον supercharger της Rolls Royce, τον οποίο έπρεπε να τον κατασκευάσουμε από την αρχή, έτσι μέσω της δοκιμής και της απόρριψης λύνουμε αυτά τα προβλήματα και καταλαβαίνουμε την συμπεριφορά του κινητήρα.»

Ο κινητήρας που φαίνεται εδώ, ‘έτρεξε΄τελευταία φορά το 1999 στον εορτασμό για την 50ή επέτειο της BRM. Οδηγήθηκε από τον Jose Froilan Gonzalez, έναν βετεράνο οδηγό της Formula 1 που έτρεξε με την BRM και την Ferrari κατά την διάρκεια της καριέρας του από το 1950 έως το 1960. Κατά την διάρκεια της επίδειξης, όμως, ανέβασε υπερβολικά τις στροφές του κινητήρα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει βλάβη.

Tα 3 αυτοκίνητα που θα φτιάξει η BRM θα φέρουν τους αρχικούς αριθμούς ταυτοποίησης από την δεκαετία του 50. Αυτά τα αυτοκίνητα ήταν προορισμένα για αγώνες, αλλά δεν κατασκευάστηκαν ποτέ λόγω στις αλλαγές των κανονισμών της Formula 1.