Δείτε το πρώτο ιπτάμενο ταξί με ηλεκτροκινητήρες! (Video)


Όχι μόνο θα σας πηγαίνει πιο γρήγορα στον προορισμό σας αλλά και η... ταρίφα θα είναι εξαιρετικά χαμηλή στα επίπεδα ενός ταξί λιμουζίνας

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/5/2019

Μία γερμανική εταιρία startup με έδρα στο Μόναχο με την ονομασία Lilium παρουσίασε το πρώτο ιπτάμενο ταξί, το οποίο διαθέτει πέντε θέσεις και μπορεί να πετάει χωρίς πιλότο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 από τον Ντάνιελ Βίγκαντ και τρεις φίλους του από το Technische Universität München και κατάφερε μέσω crowd fundign να συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια για να προχωρήσει το σχέδιό του.Πριν την επίσημη παρουσίαση του πρωτότυπου που έγινε μέσα στην εβδομάδα, είχαν γίνει οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις όπου και όλα πήγαν με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρία. 

Το μικρό αυτό ιπτάμενο "ταξί" έχει την δυνατότητα να απογειώνεται κάθετα και διαθέτει 36 ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι του παρέχουν την απαραίτητη ώση ώστε να μπορεί να καλύψει έως και 300 χιλιόμετρα απόσταση με ταχύτητες της τάξης των 300 km/h. Η απογείωσή του γίνεται κάθετα κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτεί διάδρομο απογείωσης αλλά μπορεί να  σηκωθεί στον αέρα από ένα οποιοδήποτε σημείο, όπως και τα ελικόπτερα. Η ώση των κινητήρων προωθείται μέσω ειδικών διατάξεων προς το έδαφος και μετά στρέφουν προς τα πίσω, επιτρέποντας στο σκάφος να ταξιδέψει σε ευθεία γραμμή. 

Το σχέδιό του όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι μάλλον απλό και αρκετά προχωρημένο για αεροσκάφος. Λείπει η κλασική ουρά, το πηδάλιο ενώ τα φτερά είναι ειδικής σχεδίασης. Παράλληλα η ύπαρξη των ηλεκτροκινητήρων καταργεί τους κλασικούς και θορυβώδεις κινητήρες οι οποίοι εκτός των άλλων παρουσιάζουν και μηχανικά προβλήματα. Παράλληλα η ηλεκτρική επιλογή κρατά σε λογικά επίπεδα το μικρό αεροπλανάκι ενώ μειώνονται στο ελάχιστο οι θόρυβοι στο εσωτερικό.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την μεταφορά δύο επιβατών, όμως στην τελική του μορφή θα μπορεί να μεταφέρει πέντε, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πιο αποδοτικό από οικονομικής άποψης.

Με βάση τις προδιαγραφές του θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός μεταφορέας μεταξύ προαστίων και κέντρου μιας πόλης, ενώ τίποτα δεν αποκλείει σε δεύτερη φάση να είναι σε θέση να καλύψει και μεγαλύτερες αποστάσεις. 

Το Lilium Jet αναμένεται να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πρώτες "κούρσες" το 2025 και σε πρώτη φάση θα το πιλοτάρουν ειδικευμένοι χρήστες. Αργότερα θα μπορεί να κινείται και χωρίς πιλότο μιας και εξ αρχής είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία μικρή επανάσταση στις αστικές και περιαστικές μεταφορές, που σίγουρα ανοίγει τον δρόμο σε νέες προτάσεις αυτού του είδους.