Δέκα γεγονότα που σημάδεψαν το Παγκόσμιο Motorsport το 2020


Η νέα χρονιά είναι γεγονός! Το 2021 ήρθε και το 2020 μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας σε όλους τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού μια «περίεργη» αίσθηση, καθώς τελικά τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν έστω και με δυσκολίες

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 1/1/2021

Έπειτα από αρκετή σκέψη και «ζυγίζοντας» όλα όσα συνέβησαν στον κόσμο του παγκόσμιου motorsport τη χρονιά που έφυγε, καταλήξαμε σε μία δεκάδα γεγονότων που συνέβησαν εντός του 2020, τα οποία δεν θα ξεχάσουμε.

Ο έβδομος τίτλος του Lewis Hamilton

Ήταν εξαρχής το ακλόνητο φαβορί, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Bottas στη σεζόν. Ο –Sir, πλέον- Lewis Hamilton έσπασε όλα τα ρεκόρ, πλην ενός, το οποίο ισοφάρισε: αυτό των επτά Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων στη Formula 1. Πολυνίκης, πλέον, βάζει πλώρη για ένα ακόμα πιο δημιουργικό 2021.

Πρωταθλητής με… μία νίκη

Αρχηγού… απόντος, ο Joan Mir κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στο MotoGP έχοντας μόλις μία νίκη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν! Ο Mir διαδέχθηκε τον τραυματία Marc Marquez, συνεχίζοντας το σερί των Ισπανών στην κορυφή του MotoGP, όμως το 2021 θα είναι εντελώς διαφορετική σεζόν γι’ αυτόν

Επτάκις στο… φινάλε ο Ogier

Στα δύσκολα φαίνονται οι ικανοί. Κι ο Sebastien Ogier απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι όταν οι υπόλοιποι –βλ. Elfyn Evans- λυγίζουν από το άγχος και την πίεση, αυτός παραμένει ψύχραιμος και… νικητής! Όπως συνέβη στο φινάλε της φετινής σεζόν στο WRC στην ιστορική Μόντσα.

Η νίκη Toyota στις 24 ώρες του Le Mans

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ιαπωνικό πρωτότυπο με τον αριθμό «8» εντυπωσίασε στην κατηγορία LMP1 στον πλέον απαιτητικό αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής. Νικητές στις 24 ώρες του Λε Μαν ήταν τρεις πρώην πιλότοι της Formula 1, οι Sebastien Buemi, Brendon Hartley και Kazuki Nakajima.

13 διαφορετικοί πιλότοι στο βάθρο

Σε μια σεζόν «κουτσουρεμένη», η Formula 1 κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο στο… 2012, όταν για τελευταία φορά 13 διαφορετικοί πιλότοι είχαν ανέβει στο βάθρο των νικητών. Φέτος στην πρώτη τριάδα τερμάτισαν τουλάχιστον μία φορά οι Hamilton, Bottas, Verstappen, Gasly, Perez, Leclerc, Norris, Sainz, Stroll, Albon, Ricciardo, Vettel και Ocon.

Το «αντίο» του Jimmie Johnson

Επτά τίτλοι στα Nascar Cup Series μόνον… τυχαία δεν ήρθαν για τον Jimmie Johnson, ίσως το κορυφαίο οδηγό Nascar της τελευταίας 20ετίας. Το πλήρωμα του χρόνου, όμως, έφτασε για τον 45άχρονο, ο οποίος έπειτα από 686 αγώνες με 83 νίκες και 374 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα, είπε «αντίο» στα Nascar.

Ο Schumacher είναι εδώ!

Η επιστροφή του επωνύμου Schumacher στη Formula 1 είναι γεγονός. Πριν απ’ αυτό, όμως, ο Mick φρόντισε να αποδείξει πως δεν έφτασε τυχαία στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Άντεξε στην πίεση ίσως του πιο ανατρεπτικού Πρωταθλήματος Formula 2 των τελευταίων ετών, πήρε τον τίτλο και πλέον ετοιμάζεται για τα… μεγάλα σαλόνια!

Ο αγέραστος» Carlos Sainz!

Τι κι αν τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 57 ετών… Ο Carlos Sainz ανέβηκε πρώτος στη ράμπα του τερματισμού του 42ου Ράλι Ντακάρ στις 17 Ιανουαρίου στην Αλ Κιντίγια. Ήταν η τέταρτη νίκη του «El Matador» στον απόλυτο αγώνα μηχανοκίνητων, έπειτα απ’ αυτές του 2008 (ως Ράλι Κεντρικής Ευρώπης), του 2010 και του 2018. Πλέον ετοιμάζεται για… νέες περιπέτειες στα Extreme E!

Η γυναικεία τριάδα της Oreca

Ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές του 2020 όταν το πρωτότυπο με τον αριθμό «50» της Oreca 07-Gibson πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στο Λε Μαν. Τρεις γυναίκες οδηγοί, από τις καλύτερες της γενιάς τους, η Tatiana Calderon, η Sophia Floersch και η Beitske Visser είχαν γράψει ιστορία, υπό τις οδηγίες της Amanda Mille, κόρης του προέδρου της Επιτροπής της FIA για τους αγώνες αντοχής, Richard Mille.

Ο Romain Grosjean αναγεννήθηκε

Τι κι αν το 2021 θα τον βρει εκτός Formula 1, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τη Haas; Για τον Romain Grosjean το 2020 ήταν έτος «αναγέννησης», μιας και από τόσο σοβαρά ατυχήματα όπως αυτό στο οποίο ενεπλάκη στο \Μπαχρέιν, θέλεις όλη την τύχη με το μέρος σου για να βγεις αλώβητος…