Democritus Racing Team: Στόχος η κατασκευή ηλεκτρικού μονοθεσίου Formula 1


Υψηλούς στόχους έχει η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τη σημαντική παρουσία σε διεθνείς διαγωνισμούς. 

  • 19/10/2021

Σημαντικές επιτυχίες έχει σημειώσει η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσα από τους διεθνείς διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει παρουσιάζοντας ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula 1. Καθώς η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης προχωρά, η Democritus Racing Team (DRT) στοχεύει να το εξελίξει σε ηλεκτροκίνητο και αυτό είναι η νέα πρόκληση της ομάδας.

Πότε ιδρύθηκε

Η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ιδρύθηκε το 2015 στη Ξάνθη με στόχο τη μελέτη και την κατασκευή μονοθεσίων τύπου Formula, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή και διάκριση σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ομάδα έχει συμμετάσχει ήδη σε δύο διαγωνισμούς, έναν στην Ιταλία (2019) και έναν στην Ολλανδία φέτος (2021).

Στο διαγωνισμό της Ολλανδίας (Formula Student Netherlands) η DRT απέδειξε τις ικανότητες της και κατέκτησε την 6η  θέση στη συνολική? κατάταξη μεταξύ 27 ομάδων. Μερικές από τις πιο σημαντικές κατατάξεις σε αγωνίσματα ήταν:

  • 4η  θέση στο Fuel Efficiency
  • 5η θέση στο Autocross
  • 6η θέση στο Skidpad
  • 10η θέση στο Business Plan Presentation

Επίσης, η ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το Endurance που αποτελεί το πιο απαιτητικό αγώνισμα (αγώνας 22 χλμ.).

Υψηλοί στόχοι

Έχοντας ολοκληρώσει το αγωνιστικό έτος 2020-2021 με επιτυχία στην κατηγορία των μονοθεσίων κινητήρων εσωτερικής καύσης, η DRT στοχεύει στην κατασκευή του 1ου της ηλεκτροκίνητου μονοθεσίου. Η μετάβαση της ομάδας από το βενζινοκίνητο μονοθέσιο στο ηλεκτροκίνητο πραγματοποιείται, στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης της, ώστε να τεθούν νέες προκλήσεις σε νέα εδάφη. Η ηλεκτροκίνηση σε αγωνιστικά πλαίσια είναι ακόμα στην αρχή της ως είδος και αυτό αποτελεί την ιδανική πρόκληση για την ομάδα.

«Το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση και σκοπεύουμε να είμαστε μέρος του» δηλώνουν τα μέλη της ομάδας Democritus Racing Team.

Υποστηρικτές

Υποστηρικτές της Democritus Racing Team είναι οι: Beta CAE Systems, Lancom Data Center - Cloud Service Provider, Jamsport Suspension Systems, Navios Maritime Holdings, Αντιπροσωπείες & Εισαγωγές Αυτοκινήτων Θαγγόπουλος, Ε.Α.Β. και Prisma Electronics,

Σημαντική υποστήριξη προσφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής Μπότσαρης Παντελής, όπως και τα εργαστήρια Μηχανολογικού Σχεδιασμού (MeDiLab), Μικροτεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας (MNTLab) και Μηχανοτρονικής και Αυτοματισμών Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων.