«Δεν υπάρχει καρτέλ στα καύσιμα – Οι προ φόρων τιμές είναι στον ευρωπαϊκό μ.ο.»


Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε για τις τιμές των καυσίμων ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να δούμε έναν νέο κύκλο του Fuel Pass.

  • 31/1/2023

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 και του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να δούμε έναν νέο κύκλο Fuel Pass ο Υπουργός ήταν σαφής, δηλώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αυτό το σενάριο πάνω στο τραπέζι. 

«Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες. Έχουμε περάσει τον μισό χειμώνα. Η κατανάλωση καυσίμων ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που είχαν προϋπολογίσει όλες οι χώρες. Όλες οι αποθήκες καυσίμων στις ευρωπαϊκές αγορές είναι γεμάτες και δεν υπάρχει εκβιασμός από τις αγορές», ήταν η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα οι τιμές των καυσίμων θα υποχωρήσουν.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες ότι υπάρχει καρτέλ στον τομέα των καυσίμων στη χώρα μας, απάντησε: «Τέτοιου είδους καρτέλ δεν υπάρχει. Ούτε εγκληματίες είναι τα διυλιστήρια, ούτε ποινικές πράξεις κάνουν». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα διυλιστήρια στην Ελλάδα είναι μόνο δύο και αυτό το δεδομένο δημιουργεί συνθήκες μικρότερου ανταγωνισμού, ενώ συμπλήρωσε: 

«Η τιμή που πουλάνε τα διυλιστήρια καύσιμα στα πρατήρια, χωρίς να βάλουμε τους φόρους που στην Ελλάδα είναι αυξημένοι, είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και διατηρήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις. Ο βασικότερος λόγος που διατηρήθηκαν είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι το πιο βασικό και σταθερό φορολογικό έσοδο».

Πηγή: ertnews.gr