«Δια πυρός και σιδήρου» οι δοκιμές της νέας Porsche Cayenne (video-photos)


Το νέο video της Porsche παρουσιάζει τις «βάναυσες» δοκιμές εξέλιξης για τη facelift έκδοση του δημοφιλούς SUV, που «έρχεται» την άνοιξη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 8/2/2023

Γνωρίζουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ότι η Porsche ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη Cayenne. Διάφορα πρωτότυπα έχουν «συλληφθεί» από τον κατασκοπευτικό φακό και σας τα έχουμε παρουσιάσει σε διάφορες περιστάσεις, αλλά και με διάφορες εκδόσεις.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ίδια η γερμανική εταιρεία teasάρει το επιβλητικό SUV της, δημοσιεύοντας μια σειρά από φωτογραφίες αλλά και ένα πολύ «αποκαλυπτικό» video, στο οποίο αναλύονται τα δεδομένα, οι αλλαγές και οι συνθήκες εξέλιξης και δοκιμών της επερχόμενης έκδοσης.

Έχοντας παρουσιαστεί το 2017, όλοι θα περίμεναν ότι η Porsche θα ετοίμαζε την επόμενη γενιά της Cayenne. Κι όμως, θα διατηρηθεί η 3η γενιά - η οποία, άλλωστε, σημειώνει κορυφαίες πωλήσεις - και την άνοιξη, πιθανότατα τον Απρίλιο, θα παρουσιαστεί η facelift έκδοση.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται στην Porsche, οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει, συγκρίνονται μόνο με αυτές που γίνονται σε λανσάρισμα ενός ολοκαίνουριου μοντέλου! «Είναι μια από τις πιο εκτεταμένες αναβαθμίσεις προϊόντων στην ιστορία της Porsche», λέει ο series manager, Michael Schätzle.

Τι νέο θα έχει η ανανεωμένη έκδοση; Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, περιμένουμε αλλαγές στην εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, αναβαθμισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, πλήρως αναβαθμισμένο πλαίσιο και κινητήρια σύνολα με μεγαλύτερη απόδοση.

Μεγάλο βάρος δόθηκε στο πλαίσιο, το οποίο αποκτά ημι-ενεργά χαρακτηριστικά. Στόχος η επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας και απόδοσης μεταξύ της συμπεριφοράς και των επιδόσεων της Cayenne στο δρόμο, της άνεσης σε μεγάλα ταξίδια αλλά και της ικανότητάς της να κινηθεί σε off-road καταστάσεις.

Για το τελευταίο, μάλιστα, τα πρωτότυπα αλλά και τα οχήματα προ-παραγωγής, κάλυψαν συνολική απόσταση 4 εκατ. χιλιομέτρων! Από τους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ και τις off-road καταστάσεις της Ισπανίας, μέχρι τους αμμόλοφους του Μαρόκου και από τα… παγοδρόμια της Φινλανδίας με το ατελείωτο ντριφτάρισμα μέχρι την «Πράσινη Κόλαση», τη μεγάλη διαδρομή της πίστας του Nürburgring (Nordschleife).

Οι εξαντλητικές δοκιμές των τεσσάρων ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Βόρεια Αμερική) διασφάλισαν ότι η νέα Cayenne πληροί τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της Porsche, ακόμα και σε συνθήκες που δύσκολα θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες της.

«Υποβάλλουμε τη νέα Cayenne σε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών, σαν να την είχαμε αναπτύξει από την αρχή», εξηγεί ο διευθυντής δοκιμών Ralf Bosch.

«Αυτό που απαιτούμε από τη νέα Cayenne σε σκληρές δοκιμές εκτός δρόμου στην Ισπανία, στην τιμωρία των αμμόλοφων στο Μαρόκο ή κατά τη διάρκεια εξαιρετικά δυναμικών διαδρομών σε πίστες πάγου στη Φινλανδία και στο Nürburgring Nordschleife δεν είναι κάτι που υποθέτουμε ότι πολλοί πελάτες θα κάνουν ποτέ», λέει ο Dirk Lersch, ο οποίος ηγείται της ομάδας συναρμολόγησης και δοκιμών πρωτοτύπων για το Cayenne. «Όμως, όποιος αγοράζει μια Porsche θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να αντέξει εξαιρετικά υψηλά φορτία - ανεξάρτητα από την επιφάνεια στην οποία κινείται».

Το νέο πλαίσιο θα έχει πολλές βελτιώσεις και θα συνεργάζεται ιδανικά με την αερανάρτηση, ενώ η πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού στους προβολείς HD-Matrix LED ενισχύει τόσο την άνεση όσο και την ασφάλεια στη νέα Porsche Cayenne. Στο εσωτερικό, θα υπάρχει νέα ψηφιακή οθόνη με βελτιωμένες λειτουργίες συνδεσιμότητας.

Η Porsche δεν έδωσε πληροφορίες για τα κινητήρια σύνολα, ωστόσο στο video που δημοσίευσε αναφέρεται ότι η PHEV έκδοση θα έχει μπαταρία μεγαλύτερης ενεργειακής χωρητικότητας και κινητήριο σύνολο μεγαλύτερης απόδοσης.