Δήμος Αθηναίων: Ζητά απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στη διάρκεια της μέρας


Να διώξει τα φορτηγά από το κέντρο της πρωτεύουσας, ώστε να μειωθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, επιδιώκει ο Δήμος Αθηναίων. Δείτε τι προτείνει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/11/2022

Την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών από τις 09:00 ως τις 21:00, εντός των ορίων του, ζητά ο Δήμος Αθηναίων από την Περιφέρεια Αττικής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία, αποφάσισε να στείλει αίτημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων και την εφαρμογή του από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί της επόμενης μέρας (21.00 - 09.00).

Με την απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων μέσα στην ημέρα, ο Δήμος Αθηναίων θέλει να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» που δημιουργείται στην Αθήνα από την τροφοδοσία των καταστημάτων, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής.

Σε περίπτωση υλοποίησης του νέου μέτρου, κανένα φορτηγό δε θα μπορεί να εισέρχεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων μέσα στην ημέρα, «διευκολύνοντας ουσιαστικά τους κατοίκους και εργαζόμενους του κέντρου και αποκαθιστώντας εν τέλει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

«Χρειάζονται καθαρές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της πόλης. Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του εξαιρετικά προβληματικού ωραρίου, που αποδεδειγμένα δυσκολεύει τη ζωή όλων όσοι κινούνται και εργάζονται στα όρια της Αθήνας», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Από σήμερα κιόλας, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να απαλειφθούν οι εξαιρέσεις που προκαλούν ‘εμφράγματα’ στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εφαρμοστεί το νέο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων - 9 το βράδυ με 9 το πρωί - το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες μας θα αποσυμφορήσει το κέντρο και θα βελτιώσει τη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Το δημοτικό συμβούλιο σήμερα έλαβε μία κρίσιμη απόφαση, η οποία ευελπιστούμε -με την καλή συνεργασία των αρμόδιων φορέων- να φτάσει σύντομα και στην εφαρμογή της», τόνισε μεταξύ άλλων - κατά την εισήγησή του - ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κορομάντζος, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία και τους κοινόχρηστους χώρους, ανέφερε ότι η πρόταση για απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφενός καλύπτει και τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων, αφετέρου καθιστά δυνατή και την αστυνόμευση της εφαρμογής του μέτρου.

Το ισχύον ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων για επιχειρήσεις, υπεραγορές και λοιπά καταστήματα προβλέπει απαγόρευση τροφοδοσίας από τις 07:00 έως τις 10:30 για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, εντός δακτυλίου.