Δοκιμές στους -30 βαθμούς Κελσίου για το Cupra Born (Video)


Το Cupra Born, το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της ισπανικής εταιρείας αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα εντός του Μαΐου και οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες δοκιμές εξέλιξής του στον Αρκτικό Κύκλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/4/2021

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Cupra, φαίνεται ο δυναμικός χαρακτήρας του νέου Born, ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία εξέλιξής του περιελάμβανε και δοκιμές στον Αρκτικό Κύκλο, σε συνθήκες που η εξωτερική θερμοκρασία έφτανε και τους -30 βαθμούς Κελσίου. 

Σε αυτό το περιβάλλον δοκιμάστηκαν τόσο η αντοχή των μπαταριών τού πρώτου αμιγούς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της Cupra όσο και τα δυναμικά χαρακτηριστικά που θα προσφέρει στον οδηγό. To πεδίο εξέλιξης ήταν μια παγωμένη λίμνη εμβαδού έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου το Born υποβλήθηκε σε όλα τα απαραίτητα τεστ για τη ρύθμιση της ανάρτησης και των προγραμμάτων λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος και κινεί τους εκεί τροχούς.

Όπως ανακοινώθηκε, τα πρωτότυπα του νέου μοντέλου υποβλήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 δοκιμασίες και διένυσαν περισσότερα από 30.000 km, νυχθημερόν. Αυτές περιελάμβαναν τεστ που αφορούσαν στην επιτάχυνση από στάση, στον κύκλο υποστροφής, στο φρενάρισμα σε όμοια και ανόμοια επιφάνεια και στον καθορισμό των απαραίτητων ρυθμίσεων του συστήματος «Dynamic Chassis Control» στην ανάρτηση.

Βασικό στοιχείο ήταν και η δοκιμές στην αντοχή των μπαταριών αναφορικά με την αυτονομία που δίνουν στο όχημα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και στην απόδοση του ηλεκτροκινητήρα σε αυτές. Επίσης, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης. 

H επίσημη, παγκόσμια πρεμιέρα του Cupra Born εχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του προσεχούς Μαΐου. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τις δοκιμασίες του στο παγωμένο περιβάλλον τού Αρκτικού Κύκλου. 

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.