Ε.Ε.: Σε ισχύ το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου – Ποιες χώρες εξαιρέθηκαν


Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 μπαίνει και επίσημα σε ισχύ το εμπάργκο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό αργό για την εισβολή στην Ουκρανία.

  • 5/12/2022

Η απόφαση είχε παρθεί από τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο η Ε.Ε. αποφάσισε να δώσει μια περίοδο προσαρμογής ώστε να μπορέσουν να βρεθούν εναλλακτικές πηγές από τις χώρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα η οποία ζήτησε μερικούς μήνες για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η ναυτιλία της.

Από το εμπάργκο έχουν εξαιρεθεί τρεις χώρες που έχουν στηρίξει την οικονομία τους πάνω στους αγωγούς με το αργό της Ρωσίας και λόγω γεωγραφικής θέσης είναι δύσκολο να το αντικαταστήσουν. Αυτές είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Παράλληλα με την απαγόρευση της θαλάσσιας μεταφοράς του πετρελαίου θεσπίστηκε ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια το βαρέλι από την Ε.Ε., τους G7 και την Αυστραλία, μια κίνηση που έχει στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία είχε ζητήσει το όριο να πέσει στα 30 δολάρια το βαρέλι ωστόσο οι χώρες του Δυτικού Κόσμου απέρριψαν την πρόταση υπό τον φόβο η Ρωσία να αποσύρει ολοκληρωτικά τις ποσότητες που διαθέτει στην παγκόσμια αγορά και να προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Τέλος τον Φεβρουάριο του 2023 τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το όριο ανώτατης τιμής και στα διυλισμένα ρωσικά προϊόντα.