Εφιαλτικά σενάρια για τις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020 παγκοσμίως


ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ, ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20%

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/3/2020

Η κρίση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που προκαλεί η επιδημία ίσως είναι πολύ βαθύτερη από ότι θα μπορούσε να περιμένει κανείς. Ειδικοί αναλυτές όπως η IHS Markit υποστηρίζουν ότι η πτώση θα είναι χωρίς προηγούμενο και μάλιστα άμεση μέσα στο 2020.

Η ίδια εταιρία αναλύσεων υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει γνωρίσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Οι παγκόσμιες πωλήσεις αναμένεται να πέσουν κατά 12% στις περίπου 78,8 εκατομμύρια μονάδες, σχεδόν 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα λιγότερα από ότι ήταν οι προβλέψεις στις αρχές της χρονιάς. Η πτώση την εποχή της μεγάλης κρίσης του 2008-2009 ήταν της τάξης του 8%.

Για την Ευρώπη προβλέπουν μείωση των πωλήσεων κατά 1,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα, στις 15,6 εκατομμύρια μονάδες, με πτώση 14% σε σύγκριση με τις αρχικές τους προβλέψεις. Για τις ΗΠΑ η πτώση αναμένεται στο 15%, καστά 2,4 εκατομμύρια μονάδες, στα 14,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Μία άλλη εταιρία αναλύσεων, η LMC Αutomotive προβλέπει πτώση των πωλήσεων παγκοσμίως κάτω από τα 77 εκατομμύρια, 15% λιγότερα από το 2019. Το χειρότερο σενάριο για την ίδια εταιρία μιλά για πτώση στα 69 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η Morgan Stanley υπολογίζει τις πωλήσεις στην Ευρώπη στα 12,5 εκατομμύρια, με πτώση 13% σε σχέση με πέρσι. Η Morgan Stanley υπολογίζει πτώση των παγκόσμιων πωλήσεων κατά 8 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 20% των πωλήσεων. Πιθανόν οι μισές από αυτές τις πωλήσεις να επανέλθουν στο δεύτερο μισό της χρονιάς αν τα πράγματα με την επιδημία εξελιχθούν ομαλά. Οι πωλήσεις στην Κίνα θα μειωθούν επιπλέον κατά 3 εκατ. αυτοκίνητα, ή πτώση 15%.

Η Scope Ratings υπολογίζει πτώση 20% για όλη την χρονιά για την Ευρώπη, περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, κάτι που θα ενισχυθεί και από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα μέσα στο 2019 για να γλιτώσουν από την ισχύ των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους. Η ίδια εταιρία υπολογίζει ότι σε χώρες που εξαρτώνται από την τιμή του πετρελαίου, όπως η Ρωσία, η αγορά θα πέσει έως και 50% για φέτος.

ΠΗΓΗ: ΑUTOMOTIVE NEWS