Εγκαταλείπουν τα μέσα μεταφοράς οι Ελληνες


Το 2015 οι Έλληνες πήραν τα ΙΧ και ξεχύθηκαν στους δρόμους.

  • 1/3/2016

Το 2015 οι Έλληνες πήραν τα ΙΧ και ξεχύθηκαν στους δρόμους. Παρά τις παλινωδίες της χώρας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο οι Αθηναίοι «εγκαταλείπουν» τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αγοράζουν ΙΧ διαμορφώνοντας μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που είχε η χώρα μας το 2012, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης από το περσινό καλοκαίρι έχουν αρχίσει να «ασφυκτιούν» και οι χρόνοι διαδρομής να αυξάνονται σημαντικά, καθώς το μποτιλιάρισμα επιστρέφει σιγά σιγά στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι το μετρό είχε περίπου 36 εκατ. λιγότερες επιβιβάσεις σε σχέση με το 2014, μείωση που δεν δικαιολογείται από την αύξηση των ανέργων ή από την αύξηση της λαθρεπιβίβασης.

Άλλωστε η εικόνα των δρόμων και η αύξηση στις πωλήσεις ΙΧ δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις συνήθειές τους και επιστρέφουν στο «τιμόνι».

Κεντρικές αρτηρίες όπως η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Β. Σοφίας, η Λ . Αθηνών αλλά και η Εθνική, μετατρέπονται σε απέραντο πάρκινγκ τις πρωινές αλλά και τις μεσημεριανές ώρες αιχμής.

Η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκαν από το 1,20 ευρώ στο 1,40 ευρώ, ενώ αύξηση επιβλήθηκε και σε ορισμένες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, κάτι που αναμένεται να στρέψει και άλλους επιβάτες προς το ΙΧ τους.

Αν και τα κινούμενα ΙΧ δεν μπορούν να συγκριθούν ακόμα με τον φόρτο του 2009, ωστόσο η τάση είναι πλέον ξεκάθαρη και, όπως επισημαίνουν οι συγκοινωνιολόγοι, αν τα καύσιμα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, οι δρόμοι της πρωτεύουσας θα «γεμίσουν» και πάλι ασφυκτικά με ΙΧ και το γνωστό μποτιλιάρισμα θα επιστρέψει μαζί με τις αυξημένες ώρες αιχμής, που τα τελευταία χρόνια είχαν συρρικνωθεί σημαντικά.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr.