«Εξαφανίζονται» κάμερες ταχύτητας στη Σουηδία - Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η Ρωσία


Όλο και περισσότερες κάμερες ταχύτητας «εξαφανίζονται» από τους σουηδικούς δρόμους, με ορισμένους ειδικούς να θεωρούν πως η Ρωσία κρύβεται πίσω από αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/10/2022

Από το 2006, η Σουηδία άρχισε να εγκαθιστά κάμερες ταχύτητας σε επαρχιακούς δρόμους, και έκτοτε ο εξοπλισμός δεν γνώρισε ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι περιστασιακές πράξεις βανδαλισμού δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ρεπορτάζ των The New York Times αναφέρει πως μέσα σε μόλις 8 μέρες τον Αύγουστο, 70 κάμερες καταστράφηκαν, ενώ τον Οκτώβριο έγινε το ίδιο, με 150 κάμερες να κλέβονται, σύμφωνα με το SVT.se.

Κι ο εξοπλισμός κάθε άλλο παρά φθηνός δεν είναι, καθώς σύμφωνα με την Σουηδική Αρχή Μεταφορών κάθε κάμερα κοστίζει 250.000 SEK (ή περίπου 23.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι κλέφτες άφησαν όλο το υπόλοιπο κομμάτι του εξοπλισμού άθικτο, παίρνοντας μόνο τις κάμερες.

Με αυτό ως δεδομένο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από αυτές τις κλοπές βρίσκεται η Ρωσία, που με την εισβολή της στην Ουκρανία, της έχουν επιβληθεί αρκετοί περιορισμοί στον τεχνολογικό τομέα.

«Οι κλέφτες έρχονται από κάπου, αλλά οι αγοραστές προέρχονται από κάποιο άλλο, διαοφρετικό μέρος σημείωσε ο Lars Wilderang, συγγραφέας κι αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων, στους ΝΥ Times. «Δεν γίνονται αυτές οι μαζικές κλοπές αν δεν υπάρχει ζήτηση για αυτά τα προϊόντα.»

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι εν λόγω κάμερες, που έχουν αισθητήρες της Nikon, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για drones, με τις σουηδικές αρχές βέβαια να μην επιβεβαιώνουν πως οι κλοπές έχουν κάποια σχέση με τον ρωσικό στρατό.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες. Δεν θέλουμε να υποθέσουμε για το ποια ήταν τα κίνητρα πίσω από αυτές τις κλοπές,» δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας στο SVT.