Εξαγορά της Volvo από τη Geely


Γεγονός είναι πλέον η εξαγορά της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo από την Zhejiang Geely Holding Group, τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία αυτοκινήτων ιδιωτικών συμφερόντων, μετά την τελική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρίες στις 28 Μαρτίου με αντίτιμο που άγγιξε τα 1,8 δις δολάρια.
  • 28/3/2010

Γεγονός είναι πλέον η εξαγορά της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo από την Zhejiang Geely Holding Group, τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία αυτοκινήτων ιδιωτικών συμφερόντων, μετά την τελική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρίες στις 28 Μαρτίου με αντίτιμο που άγγιξε τα 1,8 δις δολάρια. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα συνομιλιών δύο περίπου ετών ανάμεσα στην κινεζική εταιρία και την Ford Motor Company, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτριας της Volvo.

«Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Geely», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Geely, Λι Σούφου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Volvo Cars θα παραμείνει μια ξεχωριστή εταιρεία, με δική της διοίκηση, ενώ η έδρα της θα παραμείνει στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοιου είδους συμφωνία θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια για την κινεζική εταιρεία αυτοκινήτων, ο κύκλος εργασιών της οποίας αντιστοιχεί μόλις στο 16% του κύκλου εργασιών της Volvo, ενώ διαθέτει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό συγκριτικά με την σουηδική εταιρεία.