Εξετάζεται η επιστροφή της επιδότησης στο diesel κίνησης, ακόμα και από την 1η Νοεμβρίου


Η τιμή του πετρελαίου brent τις επόμενες μέρες θα καθορίσει τις εξελίξεις, με την ενίσχυση να μην αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 17/10/2022

Η κρατική επιδότηση του πετρελαίου κίνησης ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιστρέψει. Πόσο άμεσα; Ακόμα και από την 1η Νοεμβρίου.

Τα βελτιωμένα στοιχεία της οικονομίας στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022, αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου brent το τελευταίο διάστημα, είναι τα δύο στοιχεία που οδήγησαν στο να ανοίξει και πάλι το θέμα της επιδότησης για το diesel κίνησης.

Η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Παρασκευή (14/10) στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού». «Μας απασχολεί το ζήτημα του diesel. Είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε, διότι σε αυτό έχετε δίκιο (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα), πράγματι, οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των προϊόντων. Άρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του diesel. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά, το πρωί του Σαββάτου (15/10), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, παρακολουθεί τις τιμές και θα εξαντλήσει τα περιθώρια της οικονομίας. «Σήμερα μιλάμε για μια τιμή πετρελαίου που είναι περίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά χθες είχε μία πτωτική πορεία. Αυτό σε μία εβδομάδα μπορεί να αλλάξει και να πάει κάτω από τα 90 και κάτω από τα 80 δολάρια», τόνισε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε, βλέπουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. Ήδη στην αντλία, σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε τιμή πετρελαίου που είναι πάνω από 2 ευρώ ή κοντά στα 2 ευρώ και πάνω από την τιμή της βενζίνης. Άρα είμαστε έτοιμοι, αν δούμε ότι αυτό το πράγμα συνεχίζεται, είπε ο πρωθυπουργός - θα το ανακοινώσει και ο υπουργός οικονομικών, όταν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ενισχύσεις για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά».

Ο κ. Σκρέκας απέφυγε να δώσει χρονικό ορίζοντα για την ενδεχόμενη επέμβαση, ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η επιστροφή της επιδότησης των 0,15 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης μπορεί και να ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, με διάρκεια τουλάχιστον ως το τέλος του 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν, στο μεσοδιάστημα, αλλαγές στις τιμές λιανικής που θα φέρουν ξανά την τιμή του πετρελαίου κίνησης κάτω από τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και πάντα σε συνδυασμό με την τιμή του brent στην παγκόσμια αγορά.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι η επιδότηση αυτή τη φορά μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 15 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. To τέλος της επιδότησης του diesel κίνησης στην αντλία έφερε το «τρελό» ράλι καθώς μέσα σε 16 ημέρες έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 17%.

Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022 δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να βρει τους πόρους που απαιτούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,236 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 10,081 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Επιπλέον, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.943 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5.960 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Συν τοις άλλοις, στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι στη λίστα των ενεργειών που θεωρείται ως πρώτη προτεραιότητα του νέου προϋπολογισμού είναι «η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης».

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων και των υπουργικών αποφάσεων που θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών.