Έξι απλοί τρόποι για να κάνετε πιο «έξυπνο» και ασφαλές το αυτοκίνητό σας


Στην εποχή της δικτύωσης και της τεχνολογίας υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι που θα σας επιτρέψουν να ενσωματώσετε σύγχρονες εφαρμογές άνεσης και ασφάλειας στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.

  • 22/5/2020

Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο το οποίο θα διέθετε στον εξοπλισμό του όλες τις σύγχρονες εφαρμογές άνεσης και ασφάλειας; Μάλλον κανείς, γνωρίζοντας ότι η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών κατέστησε τα αυτοκίνητα απείρως ασφαλέστερα, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα και τις εξοπλιστικές προδιαγραφές τους σε έναν διαφορετικό, πλήρως ψηφιοποιημένο τρόπο ζωής.

Οι εφαρμογές συνδεσιμότητας, τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ακόμα και η ημιαυτόνομη οδήγηση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην πλειονότητα των μοντέλων που προσφέρονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Βέβαια για να αποκτήσει κανείς… πρόσβαση σε όλα αυτά τα λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμα τεχνολογικά καλούδια θα χρειαστεί ένα αξιοσέβαστο budget το οποίο είναι πολύ πιθανόν να μην προκύπτει από το διαθέσιμο υπόλοιπο του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Στην προκειμένη περίπτωση η απάντηση έρχεται από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στην ελεύθερη αγορά και τα οποία υπόσχονται φθηνές και αξιόπιστες προτάσεις επικαιροποίησης των εξοπλιστικών και όχι μόνο επιλογών.

1. Πολυλειτουργικός καθρέπτης (Κόστος 20-150 ευρώ)         

Ο εσωτερικός καθρέπτης αποτελεί ένα από τα πλέον υποτιμημένα «εξαρτήματα» ενός αυτοκινήτου μιας και η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την στρατηγική του θέση εξασφαλίζοντας στον οδηγό μια σαφή εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει στο πίσω τμήμα του οχήματος. Οι σύγχρονοι καθρέπτες προβάλλουν πλέον την εικόνα που καταγράφει η κάμερα οπισθοπορείας ενώ αρκετοί από αυτούς διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα που βιντεοσκοπεί διαρκώς τον δρόμο λειτουργώντας ως «Dash Cam». To κόστος για έναν τέτοιον καθρέπτη ξεκινά από τα 20 ευρώ και φτάνουν έως και τα 150 ευρώ.

2. Κάμερα ασφαλείας (Κόστος 40-370 ευρώ)

Οι κάμερες ασφαλείας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε χώρες του εξωτερικού καθώς μπορεί να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε ατυχήματα ή άλλα παρόμοια συμβάντα τα οποία και καταγράφουν αυτόματα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η καταγραφή του χώρου πραγματοποιείται μόλις ανιχνευθεί κάποιος κραδασμός ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο (Parking Mode), ενώ δεν λείπουν και τα συστήματα που περιλαμβάνουν δύο κάμερες, μία για το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και μια για το εσωτερικό. Η υποστήριξη GPS και WiFi όπως και η ευκολία τοποθέτησης είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσετε στην έρευνα αγοράς που πρόκειται να πραγματοποιήσετέ.

3. Ραντάρ παρκαρίσματος/κάμερα οπισθοπορείας  (9-150 ευρώ)

Η διαδικασία της στάθμευσης ενός αυτοκινήτου πάντα κρύβει τον κίνδυνο πρόκλησης μικροζημιών το κόστος αποκατάστασης των οποίων ωστόσο μόνο μικρό δεν είναι. Καλό θα ήταν, λοιπόν, το αυτοκίνητό μας να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε η στάθμευση του αυτοκινήτου να απλοποιηθεί. Η πιο φθηνή και ενδεχομένως αξιόπιστη λύση είναι οι αισθητήρες που μετρούν την απόσταση του αυτοκινήτου από ένα σταθερό εμπόδιο ενημερώνοντας τον οδηγό με ηχητικά σήματα. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, οι αισθητήρες αυτοί είναι ενσωματωμένοι στην πινακίδα κυκλοφορίας και δεν απαιτούν τοποθέτηση στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμερες οπισθοπορείας μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσετε και μια θέση για την οθόνη προβολής.

4. Σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας  (99-800 ευρώ)

Η πιο συχνή εξοπλιστική αναβάθμιση σε ένα αυτοκίνητο αφορά στο ηχοσύστημα το οποίο πλέον επιφορτίζεται όχι μόνο την ψυχαγωγία των επιβατών αλλά και την ενημέρωση. Οι επιλογές και σε αυτήν την περίπτωση είναι πάρα πολλές, ξεκινώντας από τα συστήματα που περιλαμβάνουν οθόνη αφής και κάποιες δυνατότητες συνδεσιμότητας (βλ. Bluetooth) και φτάνοντας σε μονάδες με ισχυρή επεξεργαστική ισχύ και τα χαρακτηριστικά ενός tablet. Το GPS αποτελεί σε αυτές τις περιπτώσεις αναπόσπαστο στοιχείο όπως και η αναπαραγωγή αρχείων ήχου και εικόνας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι διαστάσεις της μονάδας ενώ καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο-ηλεκτρολογίο για την τοποθέτησή της.

5. Αντικλεπτικό σύστημα (100-600 ευρώ)

Η επένδυση σε ένα αντικλεπτικό σύστημα του αυτοκινήτου πότε δεν ήταν άσκοπη πόσο μάλλον τώρα που οι τιμές των συναγερμών δεν είναι απαγορευτικές. Με σχεδόν 100 ευρώ, λοιπόν, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα επώνυμο αντικλεπτικό σύστημα ενός φτάνοντας στην κατηγορία των 500-600 ευρώ, στα χαρακτηριστικά του συστήματος συναγερμού έρχονται να προστεθούν λειτουργίες όπως το GPS Tracker και o απομακρυσμένος έλεγχος μέσω εφαρμογής smartphone.

6. Αντικατάσταση προβολέων (40-200 ευρώ)

Η ορατότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια, συνεπώς οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωσή της θεωρείται επιβεβλημένη. Η αντικατάσταση των προβολέων με νέους, τεχνολογίας LED ή Xenon, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βελτιώσει την ορατότητά σας κατά τις βραδινές ώρες ή στην περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά ωστόσο προτιμήστε τα επώνυμα και ακολουθείστε τις προδιαγραφές του κατασκευαστής ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν θα υπερβάλλεται με την ένταση των προβολέων δημιουργώντας πρόβλημα στους άλλους χρήστες του δρόμου. Θυμηθείτε επίσης να προχωρήσετε και στη ρύθμιση των προβολέων μετά την αντικατάστασή τους.