"Εκτελούνται μεταφοραί" by NASA: Ένα van μόνο για αστροναύτες


Αν και οι αστροναύτες των ΗΠΑ φθάνουν πλέον στους πυραύλους με οχήματα του Elon Musk και της Tesla, δεν παύουν να υπάρχουν σχεδιαστές που σκέφτονται με λίγο πιο φουτουριστικό τρόπο.

  • 28/8/2020

Μπορεί οι χρυσές εποχές της NASA να έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον σχεδιαστή Alexander Imnadze Baldini να παρουσιάσει την δική του εκδοχή για ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού της NASA.

Το ονομάζει Astrovan και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη NASA στο μέλλον. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό όχημα μεταφοράς προσωπικού, και δη των αστροναυτών, από το Κέντρο Επιχειρήσεων στον χώρο της εκτόξευσης. 

Τέτοια οχήματα χρησιμοποιούσε παλαιότερα η NASA αν και στην τελευταία αποστολή υπό την σκέπη της Space X του Musk, οι αστροναύτες έκαναν την ίδια διαδρομή μέσα σε ένα λευκό Model X.

Από τα σκίτσα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το μέγεθος αλλά και οι έξι τροχοί σε τρεις άξονες. Στόχος είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο στους αστροναύτες για να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν μέχρι να φθάσουν στον χώρο της εκτόξευσης.

Το σχέδιο έχει αναφορές στα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς της χρυσής εποχής της NASA με το μικρό εμπρός παρμπρίζ, τις τρεις μπάρες από LED φωτιστικά σώματα εμπρός κ.λπ. Δεν έχει επίσης τις κλασικές πόρτες, αλλά μία ενιαία στο πλάι για να παρέχει άνετη είσοδο στους επιβάτες και τον εξοπλισμό τους. 

Παρά το πολύ όμορφο και εντυπωσιακό σχέδιο, είναι μάλλον δύσκολο να το δούμε να κατασκευάζεται έστω και μία φορά από τη NASA. Το πιο πρόσφατο Astrovan που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο είναι κατασκευασμένο από την Boeing και την Airstream και βασίζεται πάνω σε ένα Mercedes-Benz Sprinter. Προφανώς οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές από κάτι τόσο extreme και προχωρημένο.