Εκτός Δακτυλίου ΟΛΑ τα συμβατικά ΙΧ από 25 Οκτωβρίου - Ποιά οχήματα εξαιρούνται


Πώς θα λειτουργεί το σύστημα Μονά-Ζυγά, ποια τα όρια εφαρμογής του "Καθαρού Δακτυλίου" και ποιές οι αλλαγές που φέρνει.

  • 9/10/2021

Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.

Θα ισχύσουν αλλαγές σχετικά με τα αυτοκίνητα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν, αλλά και με τους εφοδιασμούς των καταστημάτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης, βάσει δηλώσεων του υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο υπουργός μίλησε στο ραδιόφωνο Real FM για έναν «καθαρό Δακτύλιο» καθώς θα καταργηθούν όλα τα «παραθυράκια» και οι εξαιρέσεις, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα», το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Το πρώτο άμεσο μέτρο αφορά στην επαναφορά του δακτυλίου, με μία διαφορετική λογική. Το ονομάζουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’. Θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου. Αυτός ο δακτύλιος θα βασίζεται σε πρώτη φάση στη λογική των μονών - ζυγών. Αλλά με μία θεμελιώδη διαφορά: Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα όλα τα “παραθυράκια”. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα τον ονομάσουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ποια αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν με το σύστημα Μονά-Ζυγά

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος μελετά και τη διεύρυνση των ορίων του Δακτυλίου, στα όριά του θα επιτρέπεται να κινούνται μόνον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (χωρίς να διευκρινίζεται εάν περιλαμβάνονται και τα υβριδικά οχήματα), γεγονός που σημαίνει πώς ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από την ελεύθερη είσοδο στο δακτύλιο τα οχήματα κινούνται με θερμικούς κινητήρες ακόμη και εάν έχουν ταξινομηθεί ως καινούργια από 1ης Ιανουαρίου 2021, ενώ το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα παλαιότερα τεχνολογίας Euro 5 και Euro 6!

Να τονίσουμε εδώ, πώς δεν έχει διευκρινισθεί εάν τελικά τα νέα μέτρα περί πλήρους απαγόρευσης των συμβατικών ΙΧ ισχύσουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του "Καθαρού Δακτυλίου".

Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει εκτός ισχύος την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία είχε συνυπογραφεί και από το Υπουργείο Μεταφορών τον περασμένο Απρίλιο και επέτρεπε την πρόσβαση στις εξής κατηγορίες οχημάτων:

  • Τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο).
  • Τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Πώς λειτουργεί ο Δακτύλιος

Σύμφωνα με το μέτρο του μικρού δακτυλίου, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:

  • Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Ποια τα όρια εφαρμογής του Δακτυλίου

Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Το μέτρο του δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.