Ελλάδα ακούς; Δείτε πόσο κοστίζει το λίτρο της αμόλυβδης στις ΗΠΑ


Η απίστευτη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει μειώσει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Ελλάδα ακούει;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/3/2020

Η συνεχής πτώση της τιμης των τιμών του πετρελαίου λόγω της μειωμένης ζήτησης έχει φέρει και ένα θετικό μέσα στην γενικότερη μαυρίλα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. 

Το βαρέλι έφθασε να πωλείται και κάτω από τα 25 δολάρια, τιμή πρωτοφανής για τα δεδομένα των τελευταίων ετών, ενώ έχει σταθεροποιηθεί για αρκετό καιρό κάτω από τα 30 δολάρια.

Αυτό οδηγεί και στην μείωση των τιμών στα πρατήρια. Ιδίως σε κάποιες χώρες που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα το σύστημα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.

Αν εξαιρέσουμε τις χώρες του Κόλπου, όπου ανέκαθεν το νερό ήταν πιο πολύτιμο αγαθό από την βενζίνη (και λογικά βέβαια), ο άλλος παράδεισος επί γης ήταν και παραμένουν οι ΗΠΑ.

Αυτές τις ημέρες η τιμή της βενζίνης στην χώρα του Τραμπ έχει πέσει σε κάποιες Πολιτείες από τα 2  έως και κοντά το 1,5 δολάριο το γαλόνι ή και ακόμα πιο κάτω σε κάποιες περιπτώσεις. Δηλαδή περίπου 1,4 ευρώ και κάτι λεπτά για 3,78 λίτρα που είναι το κάθε γαλόνι.

Αν κάνετε την διαίρεση θα δείτε ότι το λίτρο έρχεται για τον Αμερικάνο οδηγό περίπου στα 35 λεπτά το λίτρο ενώ σε κάποιες Πολιτείες το νούμερο αυτό μπορεί να είναι και κοντά στα 30 λεπτά ή και ακόμα πιο κάτω σε κάποιες περιπτώσεις. Και όλα αυτά μάλιστα με σαφή πτωτική τάση.

Αυτά βλέπει ο Τραμπ και επείγεται να "ανοίξει" την οικονομία, καθώς με τέτοιες τιμές των καυσίμων τα πράγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Βέβαια θα υπάρξουν και δεκάδες χιλιάδες νεκρών ως παράπλευρες απώλειες, όμως το σχέδιο που έχει στο μυαλό του (υποθέτουμε) τον οδηγεί μόνο από το να σκαρφιστεί την μέθοδο που θα επανεκλεγεί και όχι για τις υπόλοιπες... "λεπτομέρειες". 

Όσο για την χώρα μας, οι τιμές στα βενζινάδικα είναι αλήθεια ότι έχουν πέσει, όχι όμως στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Και βέβαια είναι προφανές ότι στο παραμικρό "τσίμπημα" των διεθνών τιμών προς τα πάνω θα επιστρέψουμε πριν καν κλείσουν οι παγκόσμιες αγορές στο 1,5 ευρώ. Το μόνο που μας ανακουφίζει -κάπως- είναι ότι "μένουμε σπίτι" οπότε και να είχαμε κερδίσει κάτι θα ήταν χωρίς αντίκρυσμα.