Έλλειψη μπαταριών και στάση παραγωγής για την Jaguar i-Pace


Η αδυναμία της LG Chem να παράγει στοιχεία μπαταριών με σταθερή ποιότητα στην Πολωνία δημιουργεί προβλήματα τόσο στη Jaguar όσο και σε άλλους κατασκευαστές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/2/2020

Από την ερχόμενη Δευτέρα σταματά η παραγωγή του επιτυχημένου ηλεκτρικού μοντέλου της Jaguar, της i-Pace. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με θέματα στο εσωτερικό της εταιρεία ή με τυχόν προβλήματα αλλά σχετίζεται με την μη ύπαρξη των μπαταριών λιθίου ιόντων που απαιτούνται.

Προμηθευτής μπαταριών της Jaguar είναι η LG Chem που φυσικά ανήκει στο μεγάλο κορεατικό όμιλο της LG και τις κατασκευάζει σε ένα εργοστάσιό της στην πολωνική πόλη Wroclaw. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι κάποιο προβλήματα ποιότητας που πρέπει να επιλυθούν και φυσικά επηρεάζουν τόσο την παραγωγή όσο και τον προγραμματισμό της μονάδας.

Η Jaguar δεν είναι βέβαια η μόνο αυτοκινητοβιομηχανία που έχει επηρεαστεί αρνητικά από αυτήν την εξέλιξη. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο η Audi όσο και η Mercedes με τις μπαταρίες λιθίου ιόντων για το e-Tron και την EQC αντίστοιχα.

Μάλιστα η Mercedes αναφέρει πως η παράδοση σημαντικά λιγότερων EQC από όσες αναμενόταν το 2019 οφείλεται στην αδυναμία του πολωνικού εργοστασίου της LG Chem να παραδώσει ικανό αριθμό κελίων με σταθερά καλή ποιότητα.

Η προμήθεια των μπαταριών πάντως είναι πονοκέφαλος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Έτσι η JLΡ προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευελιξία έχει υπογράψει συνεργασία για την προμήθεια συνολικά 21.700 συστοιχιών μπαταρίας συνολικής χωρητικότητας 5 GWh από την Samsung SDΙ και το εργοστάσιό της στην Ουγγαρία.