Elon Musk: Εμπρός Mars!


Συνέντευξη με τον άνθρωπο που γράφει νέα κεφάλαια στο βιβλίο της ιστορίας της ανθρωπότητας...

  • 6/4/2017

Mε τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα τής Tesla Motors αλλάζει την ιστορία της αυτοκίνησης. Με τη Space X οραματίζεται αποικία ανθρώπων στον Αρη έως το 2040. Με το Hyperloop οι επίγειες μεταφορές θα γίνονται στον χρόνο των αεροπορικών μέσω ατέρμονων αεροστεγών σωληνώσεων.

Ο 45χρονος Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, εφευρέτης και μηχανικός κοιτάζει μόνο το μέλλον. Και ναι, το μέλλον τού επιστρέφει το βλέμμα.

Βλέπουμε πλέον πολλά Tesla Model S να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Περιμένατε να έχει το project σας τέτοια απήχηση;

Ναι! Πράγματι, τώρα η Tesla είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, ωστόσο για καιρό ήμασταν πολύ κοντά στην αποτυχία. Το σημείο καμπής ήταν ο Δεκέμβριος του 2008, όταν μπορέσαμε να διατηρήσουμε ζωντανή την εταιρεία εν μέσω της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Chrysler και η General Motors οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία. Εμείς διαθέταμε μονάχα μια νέα τεχνολογία, που δεν μπορούσαμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι μπορούσε να εφαρμοστεί. Τότε χρειάστηκε να επενδύσω και το τελευταίο δολάριο προκειμένου να κρατήσω τις πύλες ανοιχτές και τους επενδυτές ενεργούς. Ολα αυτά συνέβησαν τις παραμονές Χριστουγέννων του 2008 και αν δεν ενεργούσα έτσι, δεν θα υπήρχαμε σήμερα.

Τι μάθατε από εκείνη τη δύσκολη συγκυρία;

Σίγουρα πολλά πράγματα. Πρώτον, ότι ορισμένες φορές πρέπει να είσαι αποφασιστικός και απόλυτος. Χρειάστηκε να απολύσουμε κόσμο, όταν τα media προανήγγελλαν καθημερινά τον θάνατο της Tesla. Σκέφτηκα, λοιπόν, να διατηρήσω μόνο τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση της εταιρείας. Κι αυτό όμως δεν θα αρκούσε αν δεν έμπαινε στο κόλπο η Daimler, επενδύοντας σε εμάς στρατηγικά. Αυτό ήταν σωτήριο, όπως επίσης και η επένδυση στα μέσα του 2009 της εταιρείας ύδρευσης του Αμπου Ντάμπι, κάτι που ήταν εντελώς απροσδόκητο. Αυτό που έμαθα κυρίως είναι ότι πρέπει να διατηρείς υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ακόμη και αν έτσι χάνεις ποσοστά ιδιοκτησίας. Καλύτερα να έχεις περισσότερα διαθέσιμα από όσα πιστεύεις ότι θα χρειαστείς. Αυτό μου έμεινε ως συμπέρασμα.

Πραγματικά θέλετε να πάτε στον Αρη;

Ναι, αν και αυτό εξαρτάται από την ηλικία που θα έχω όταν θα πάω εκεί και την ηλικία στην οποία θα βρίσκονται τα παιδιά μου. Εάν είναι μικρά, δεν μπορώ να τα αφήσω μόνα τους. Το σημαντικό, βέβαια, δεν είναι να πάω εγώ, αλλά να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες που θα επιτρέψουν σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων να δημιουργήσουν αυτάρκεις κοινότητες στον Αρη. Αυτό είναι το ζητούμενο, η μεγάλη περιπέτεια, αλλά και μακροπρόθεσμα η εξασφάλιση όρων επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Αυτό κάνουμε στη Space X.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο www.hommemagazine.gr.