Ένα βήμα πιο κοντά στις ανταλλάξιμες μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα κοινής ωφέλειας


Η ιαπωνική εταιρεία ταχυμεταφορών Yamato Transport και η Commercial Japan Partnership Technologies Corporation ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την τυποποίηση αντικαταστάσιμων και επαναφορτιζόμενων μπαταριών για επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα.

  • 28/7/2022

Η εισαγωγή ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων φέρνει μαζί της διάφορες προκλήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρόσθετους χρόνους ακινητοποίησης του οχήματος λόγω του μεγάλου χρόνου φόρτισης σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα βενζίνης ή ντίζελ. Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής, όταν πολλά οχήματα φορτίζονται ταυτόχρονα, θα μπορούσε επίσης να γίνει πρόβλημα. Κι εκεί έρχεται η λύση που προτείνουν Η ιαπωνική εταιρεία ταχυμεταφορών Yamato Transport και η Commercial Japan Partnership Technologies Corporation: Ποια είναι αυτή; Η τυποποίηση αντικαταστάσιμων και επαναφορτιζόμενων πακέτων μπαταρίας για επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα.

Τα οφέλη μπορούν να είναι πολλά. Το κόστος απόκτησης των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να μειωθεί επειδή η ίδια μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά οχήματα όπως απαιτείται. Από την άλλη, η προσπάθεια που απαιτείται για την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ελαχιστοποιείται. Οι χρόνοι διακοπής λειτουργίας στα logistics ελαχιστοποιούνται: ο χρόνος φόρτισης του οχήματος μειώνεται με την αντικατάσταση των μπαταριών. Επίσης, οι εφεδρικές μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν ενώ τα οχήματα βρίσκονται σε λειτουργία, μειώνοντας τους χρόνους αιχμής ισχύος.

Στο μέλλον, η CJPT θέλει να προωθήσει την ανάπτυξη ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων με αντικαταστάσιμες μπαταρίες. Η τυποποίηση των μπαταριών και των συστημάτων φόρτισης στοχεύει στη μείωση του κόστους και στην προώθηση της ευρείας χρήσης της τεχνολογίας. Η εταιρεία logistics Yamato Transport εργάζεται σε ένα πράσινο οικοσύστημα για την κυκλοφορία παράδοσης που περιλαμβάνει επίσης τους εταίρους μεταφοράς και παράδοσης. Ένα σύστημα χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τη χρήση αντικαταστάσιμων κασετών μπαταριών πρόκειται να αναπτυχθεί μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία εξετάζει τρόπους με τους οποίους οι νέες κασέτες μπαταριών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία ρεύματος σε περιοχές καταστροφών, για παράδειγμα.

Και οι δύο εταιρείες είναι ανοιχτές σε συνεργασία με νέους συνεργάτες. Ως αποτέλεσμα, η τυποποίηση και η εμπορευματοποίηση των μπαταριών μπορεί να προχωρήσει προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στην πορεία προς μια κοινωνία ουδέτερη σε CO2 . Υπενθυμίζεται ότι η Commercial Japan Partnership Technologies Corporation  ιδρύθηκε από την Toyota Motor Corporation μαζί με την Isuzu Motors και την Hino Motors τον Μάρτιο του 2021 και έκτοτε προστέθηκαν οι Suzuki και Daihatsu. Είναι δε μία εκ των εταιριών που ανακοίνωσαν τη σύμπραξη για τη δημιουργία ηλεκτρικών vans. Όσο για την ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, καθώς η Nissan τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Π.Π. είχε αναπτύξει την εν λόγω τεχνολογία ανταλλάξιμων μπαταριών για μικρά βαν ελλείψει καυσίμων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.