Ένα δισ. ευρώ έσοδα από την ανακύκλωση για τη Renault το 2030


H Renault ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει το εργοστάσιό της στην πόλη Flins-sur-Seine με σκοπό να ανακυκλώνει υλικά τα οποία θα χρησιμοποιεί στα νέα μοντέλα της με σκοπό να έχει έσοδα που θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 2/12/2021

Στο πλαίσιο αναδόμησης του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει καταρτήσει η Renault, η γαλλική εταιρεία πρόκειται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανακύκλωση υλικών και την επαναχρησιμοποίησή τους στα νέα μοντέλα της.

Όπως δήλωσε ο κ. Luca De Meo, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault, το εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Flins-sur-Seine (βορειοκεντρικά της Γαλλίας, κοντά στο Παρίσι) θα μετατραπεί σε μονάδα ανακύκλωσης υλικών τα οποία θα επαναχρησιμοποιούνται στα μοντέλα της αλλά και σε αυτά του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται με τον εύσχημο χαρακτηρισμό «Refactory». Το εν λόγω εργοστάσιο είναι ένα από τα ιστορικότερα της Renault και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1952. Σε αυτό παρήχθησαν μερικά από τα πιο γνωστά μοντέλα της όπως το Dauphine, το Renault 4, το Renault 5 και Super 5, το Twingo, το Clio και εσχάτως το Zoe όπως και το Nissan Micra

.

Όπως δήλωσε ο κ. De Meo «με αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθεί τζίρος 200 εκατομμύρια ευρώ από το 2025 και έπειτα και τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2030». Η παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μειώθηκε λόγω του ότι η κατασκευή κάποιων  μοντέλων της Renault μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες και υπήρχε η πιθανότητα να διακοπεί εντελώς η λειτουργία του. 

Με την αλλαγή της χρήσης του σε κέντρο ανακύκλωσης υλικών δίνεται μια καινούργια επιχειρηματική προοπτική σε αυτό και στους εργαζόμενους εκεί. Στην παραγωγική ακμή του απασχολούνταν σε αυτό περίπου 11.000 άτομα, ενώ τώρα έχει 2.400. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. De Meo, με την καινούργια δραστηριότητα, αρχικά, θα απασχοληθούν οι 700, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 3.000 ως το 2030.

Τέλος, επισήμανε ότι η ίδια πρακτική θα εφαρμοστεί και στο εργοστάσιο κατασκευής κιβωτίων που έχει η Renault στη Σεβίλλη (Ισπανία) το οποίο επίσης θα μετατραπεί σε κέντρο ανακύκλωσης υλικών για να συνεχίσει η λειτουργία αλλά και για να αποφέρει έσοδα