Ένα Mazda RX-7 με τέσσερις ρότορες ανεβαίνει στο δυναμόμετρο, πετάει φλόγες και... «τρομοκρατεί» (video)


Το γνωστό σε όλους Mazda RX-7 του Rob Dahm με τους πανίσχυρους τέσσερις ρότορες, ανεβαίνει στο δυναμόμετρο και «ανάβει» φωτιές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Rob Dahm - YouTube
  • 5/3/2023

Κάθε petrolhead που σέβεται τον εαυτό του έχει ακουστά το Mazda RX-7 του Rob Dahm, το οποίο κάνει εδώ και καιρό τον γύρο του διαδικτύου ως ένα από τα πιο ισχυρά παραδείγματα του εμβληματικού μοντέλου. Τι να πουν οι δύο ρότορες του «μαμά» μοντέλου, μπροστά στους τέσσερις που έχει προτιμήσει ο Αμερικανός;

Το FD Mazda RX-7 τρίτης γενιάς είναι από μόνο του ένα από τα κορυφαία σπορ αυτοκίνητα της δεκαετίας του '90. Ο αυθεντικός κινητήρας 13B χωρητικότητας 1,3 L απέδιδε 252 ίππους, χάρη στο διπλό turbo που έφερε.

Με την τεχνογνωσία του Dahm και τους τέσσερις ρότορές του, το RX-7 ξεδιπλώνει τον εκκωφαντικό του ήχο πάνω στο δυναμόμετρο. Θα λέγαμε ότι ο ήχος του μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε τρυπάνι και μοτοσυκλέτα, ενώ είναι αρκετά κοντά και στο Mazda 787B που έσπερνε τον τρόμο στο Le Mans το 1991, αποκτώντας τον τίτλο του πρώτου ιαπωνικού αυτοκινήτου που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου του θρυλικού αγώνα.

Πράγματι, εκτός από τον ήχο, και οι επιδόσεις των δύο οχημάτων παρουσιάζουν πολύ μικρή απόκλιση. Το 787B του Le Mans απέδιδε περίπου 600-700 PS, ενώ το RX-7 κατάφερε να φτάσει τα 683 PS και 813 Nm ροπής στην πρώτη του δοκιμή στο δυναμόμετρο, με το boost στα 10 psi.

Φυσικά, ο Dahm και η ομάδα του δε θα σταματούσαν εκεί. Το boost αυξάνεται σταδιακά στα 15, 20, και τελικά στα 25 psi. Εκεί ξεκινά το διασκεδαστικό κομμάτι. Φλόγες πετιούνται από τις πλαϊνές εξατμίσεις του, κι ο κινητήρας κροταλίζει, με τα 1.013 PS του να κάνουν τους παρευρισκόμενους να χρειάζονται ειδικά προστατευτικά ακουστικά κι ωτοασπίδες, όμως ούτε αυτό είναι αρκετό.

Στην επόμενη προσπάθεια, τα πράγματα σοβαρεύουν, και το boost ανεβαίνει στα 30 psi. Η ισχύς αγγίζει τα 1.139 PS, ενώ η ροπή μειώνεται από τα 1.148 της προηγούμενης απόπειρας, στα 1.140 Nm. Η τελευταία «πράξη» της δοκιμής πάνω στο δυναμόμετρο βλέπει το πανίσχυρο RX-7 του Dahm να δέχεται boost 35 psi, με την ισχύ του να αγγίζει τα 1.161 PS και τα 1.254 Nm ροπής.

Αυτό σίγουρα δεν είναι το τέλος, αφού το δημιούργημα του Αμερικανού έχει πολλά παραπάνω να δώσει, όμως ο ίδιος είπε ότι φοβάται να το πιέσει παραπάνω.

Ακούστε το εκκωφαντικό τραγούδισμα του RX-7: