Ένα Tesla Roadster στο διάστημα!


Το εγχείρημα είναι πιο εντυπωσιακό από την είδηση. Ο Elon Musk, ο ιδρυτής της Tesla και της εταιρείας «Space X», έθεσε σε τροχιά προς τον Άρη και τον Ήλιο ένα προσωπικό του Roadster.

  • 7/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ,  ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.

Η πρόθεσή του Elon Musk είχε γίνει γνωστή από καιρό. Στόχος του ήταν να εκτοξεύσει επιτυχώς στο διάστημα επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εκτός της γήινης ατμόσφαιρας φορτία βάρους έως 64 τόνους, αναλόγως του ύψους από τη Γη στο οποίο θα τεθούν σε τροχιά, δηλαδή υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι ήταν δυνατόν ως τώρα (περίπου 29 τόνοι).

Ο πύραυλος «Falcon Heavy», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την περίσταση, αποτελείται από τρεις «Falcon 9» (κύριος και δύο βοηθητικοί), που έχουν συνολικά 27 κινητήρες της σειράς «Merlin» που αποδίδουν περισσότερες από 5.000.000 λίβρες ώσης (περίπου 2.270.000 κιλά). Η δοκιμαστική εκτόξευση και προσγείωση των πυραύλων ήταν επιτυχής κατά τα 2/3. Οι δύο επέστρεψαν στο προκαθορισμένο σημείο αλλά ο τρίτος -που προοριζόταν να προσνηωθεί σε πλωτή πλατφόρμα- συνετρίβη στη θάλασσα.

Όμως, το στοιχείο που κεντρίζει εξίσου το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά το φορτίο τους ήταν ένα προσωπικό Tesla Roadster του κ. Musk το οποίο τέθηκε σε τροχιά προς τον πλανήτη Άρη και στη συνέχεια θ’ ακολουθεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου πριν την αποστολή, επισήμανε χαρακτηριστικά: «(Το αυτοκίνητο) θα φτάσει σε απόσταση 400.000.000 km μακριά από τη Γη. Υπολογίζουμε ότι θα είναι σε τροχιά για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, ίσως και για δισεκατομμύρια χρόνια».

Στη θέση του οδηγού έχει τοποθετηθεί μια κούκλα ντυμένη με στολή αστροναύτη ενώ από το ραδιόφωνο ακούγεται διαρκώς το τραγούδι «Space Oddity» του αείμνηστου David Bowie, ενώ στην κεντρική οθόνη του ταμπό υπάρχει η ένδειξη «Don’t Panic». Μάλιστα, σε ένα από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του οχήματος έχει προστεθεί η φράση «Κατασκευασμένο από ανθρώπους στον πλανήτη Γη».

Αν μη τι άλλο, ο κ. Musk συνέχισε επιτυχώς τη μεθοδολογία του να προκαλεί αίσθηση με τις επιχειρηματικές επιλογές και δραστηριότητές του, τις δηλώσεις του και τις πράξεις του.